Bancnota de 5 dolari, ilustrată de un elev al Școlii de Pictură din Baia Mare

Portretul președintelui american care apare pe bancnota de 5 dolari este opera unui cursant al școlii de pictură din Baia Mare.

Deși această bancnotă a trecut prin mâinile multor români în anii care au trecut de la Revoluție până acum, foarte puțini sunt cei care știu povestea ilustratorului de geniu Leonhard Kober.

Leo Kober s-a născut la Brno, în Cehia, în 1876. De la vârsta de 17 ani a urmat cursuri de desen și pictură în Viena, la Academia de Arte Frumoase. În 1896 s-a mutat la München, iar un an mai târziu a început să frecventeze cursurile de desen și pictură conduse de Simon Hollósy, la Baia Mare.

În cei doi ani în care a frecventat școala băimăreană, Kober a realizat un număr neobişnuit de mare de studii, în special în domeniul portretisticii.

„Este de consemnat faptul că debutul carierei sale expoziţionale este strâns legat de experienţele parcurse în cele două colonii băimărene. Mai mult, studiile efectuate sub îndrumarea lui Hollósy par să fi marcat decisiv evoluţia sa artistică de mai târziu. Se poate aprecia, astfel, că Leo Kober avea să fie unul din primii produşi artistici de importanţă majoră propulsaţi pe orbita internaţională de mediul artistic forjat în cadrul primei perioade a învăţământului instituţionalizat în cadrul coloniei de la Baia Mare”, spune Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic» Baia Mare, citat de Vocea Transilvaniei.

După experiența de la Munchen, cu foarte dese călătorii la Baia Mare, Kober a plecat la Paris, unde a lucrat intens, în special în domeniul graficii satirice. Ilustrațiile sale au fost publicate de revistele umoristice „Rire” şi „Assiette au Beurre”, din Paris. Până la izbucnirea Primului Război Mondial, Kober a locuit și activat la Viena, Budapesta și Berlin.

La câțiva ani după război, în 1921, Kober a emigrat în Statele Unite ale Americii și s-a stabilit la New York. A devenit un apreciat profesionist în domeniul graficii satirice, dar nu numai.

Dovada polivalenței sale este un portret al președintelui american Abraham Lincoln, realizat de Kober și folosit pentru ilustrarea bancnotei de 5 dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce spune Klaus Iohannis despre religie, după atentatele din Danemarca
Cascadă înghețată din România, escaladată de curajoși
Traian Băsescu, despre Antena 3: „Expresia profundă a mizeriei în jurnalism”

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.