Australienii nu mai pot citi sau distribui știri pe Facebook

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

După ce autoritățile australiene au elaborat un proiect de lege prin care giganții IT ar urma să plătească pentru conținutul media pe care îl afișează, Facebook a decis să elimine toate știrile de pe platformă.

Australienii nu mai pot citi știri pe Facebook, fie ele interne sau externe. Paginile unor instituții guvernamentale, precum cea a Ministerului Sănătății, au fost și ele blocate pe rețeaua de socializare.

Guvernul australian a criticat decizia Facebook, spunând că este ”o dovadă a puterii imense pe care o au pe piață acești giganți IT”.

Interdicția distribuirii de știri pe Facebook va avea un impact major, se așteaptă autoritățile de la Antipozi. Aproximativ 17 milioane de australieni folosesc în mod regulat Facebook, scrie BBC.

Google și Facebook spun că legea pe care vor să o dea australienii este nedreaptă și le penalizează fără motiv platformele.

În schimb, guvernanții din Australia spun că vor să dea o șansă și publiciștilor, ale căror profituri au fost mult diminuate în ultima perioadă.

Mai mult de 80% din cheltuielile cu publicitatea în media australiană ajung la Facebook și Google.

Multe dintre publicațiile australiene importante au milioane de cititori pe Facebook. Rețeaua de socializare susține că ”veniturile platformei de pe urma știrilor sunt minimale”.

Decizia Facebook a fost primită cu răceală și de utilizatori, mulți dintre ei fiind obișnuiți să se informeze cu știri distribuite pe rețeaua de socializare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.