Arhiepiscopul Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

vasile bănescu teodosie
Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Facebook / Captură video Observator News

Arhiepiscopul Tomisului Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, acuzându-l că nu-i respectă prezumția de nevinovăție, a anunțat Irina Luminița Stanciu, avocata lui Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului este anchetat penal de procurorii DNA, fiind acuzat de cumpărare de influență într-un caz dezvăluit de o investigație Recorder.

„Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în ziua de 18 ianuarie 2024 și afirmațiile pe care domnia sa le-a făcut în cadrul emisiuni, pot să vă spun că acestea au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumției de nevinovăție.

Prezumția de nevinovăție, după cum bine știm, este reglementată de dispozițiile articolului 4 din Codul de Procedură Penală. Principiul prezumției trebuie să ofere inculpatului o protecție sporită și împotriva măsurilor ce se iau, cât și împotriva abuzurilor și oprobriului public.

Să nu uităm, principiul prezumției de nevinovăție reprezintă o cutumă legală utilizată în toate statele civilizate care presupune că o persoană este nevinovată până la o probă contrarie. Domnul Vasile Bănescu folosește această ocazie pentru o răzbunare personală, fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu Înalt Prea Sfințitul Teodosie.

Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită și viață personală care să fie în acord cu morala creștină, fiind contestat de marea majoritate a creștinilor ortodocși. În atare condiție, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române și cred că ar trebui demarată o anchetă și o cercetare disciplinară în privința acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Văzând declarațiile pe care domnul Bănescu a înțeles să le facă în cadrul emisiunii, eu anunț, cu această ocazie, că voi sesiza instanța civilă cu o acțiune având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituțiile statului și să evite convingerea că orice persoană împotriva căreia se exercită o acțiune penală este vinovată”, a declarat avocata lui Teodosie.

Vasile Bănescu a făcut afirmațiile la care face referire avocata într-o emisiune la postul la televiziune Euronews.

„Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA faţă de situaţia în care este implicat arhiepiscopul Tomisului şi ea este una foarte limpede: Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare, se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru.

Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a afirmat Bănescu.

Teodosie Petrescu este acuzat de DNA că a promis suma de 160.000 de lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 de lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Suma de 800.000 de lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.