Amendă pentru primarul care vrea „viză” pentru romii care vor să facă un copil

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș
Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, cu suma de 10.000 de lei, și a spus despre afirmațiile sale că sunt „extrem de rasiste”.

Decizia CNCD a fost luat cu unanimitate de voturi. „Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României).

Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, explică CNCD.

Reprezentanții CNCD mai spun că neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european.

„Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților.

La nivelul Uniunii Europene, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită, însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri”, a mai transmis CNCD.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, propunea introducerea unui set de 4 criterii care trebuia îndeplinite de către orice cuplu care vrea să aibă copii. Florea spunea că ar trebui făcute anchete sociale în urma cărora să se evalueze situația financiară și educația părinților.