A fost aleasă floarea națională a României

bujor
Foto: Agnieszka Kwiecień, Nova / Wikipedia.org

Bujorulul, plantă din familia Paeoniaceae, a fost declarată floarea națională a României. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Aceasta prevede că, în scopul marcării florii naționale a României, anual se organizează, la nivel național și local, un Festival al bujorului, eveniment horticol în care vor fi expuse, în aranjamente peisagistice și ornamentale, diferite specii de bujor.

Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane științifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice și ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice.

„Autoritățile administrației publice locale pot sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc și vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile pedoclimatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări.

Autoritățile administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale care să marcheze bujorul ca floare națională a României și vor amenaja în parcuri și grădini publice, spații florale rezervate cultivării acesteia.

Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice, în care bujorii să ocupe spații distincte.

Consiliile municipale pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură, consacrate bujorului.

Romfilatelia va cuprinde în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre filatelice consacrate bujorului”, se mai arată în cuprinsul legii.

Foto: Agnieszka Kwiecień, Nova / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.