A apărut Alianța Vestului. Cum atrag marile orașe din Transilvania bani europeni

Oradea este unul dintre cele mai prospere orașe din România. Foto: pixabay.com

Primarii din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea au lansat Alianța Vestului, un parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

În timp ce Moldova n-are nici un kilometru de autostradă și se zbate în sărăcie, sub orânduirea PSD, transilvănenii se trag tot mai aproape de Occident și de Uniunea Europeană.

În cadrul unui eveniment organizat la Timișoara, patru mari orașe din vestul țării s-au unit cu scopul de a atrage mai eficient fondurile europene.

”Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susținerea Autostrăzii Timișoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru orașe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei rețele de transport public intraregional și interregional, creșterea mobilității ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Acesta a adăugat că Alianța este deschisă și altor primari, în timp ce edilul din Cluj Napoca, Emil Boc, a infirmat ideea că în spatele proiectului stau gânduri separatiste.

”Nu este îndreptată împotriva guvernării de la București, ci să avem o Românie mai bogată, își propune să aibă locuri bogate în România. Discutăm cu UE și partenerii naționali pentru a beneficia de fondurile UE. Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul”, a declarat Boc.

”Obiectivul este să constituim o asociație de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului și CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea și investițiile să fie un factor de atracție pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcționează bine într-un oraș să fie preluat de celelalte orașe”, a declarat și Ilie Bolojan, primarul din Oradea, oraș care a atras numeroase fonduri europene în ultimii ani.