11 bătrâni, scoși dintr-un azil din București și ascunși într-o clădire în construcție din Ilfov, ca să nu fie găsiți la control

azile
Foto: Libertatea

11 bătrâni au fost scoși dintr-un azil din București și duși într-o clădire în construcție din județul Ilfov, ca să nu fie găsiți la control, relatează „Libertatea”.

O nouă descoperire ce are legătură cu scandalul azilelor groazei a fost făcută luni seară de Poliție. IPJ Ilfov și pompierii din cadrul ISU B-IF au găsit 11 persoane în vârstă abandonate în Tunari, într-un imobil în construcție, după ce ar fi fost scoase dintr-un azil din Capitală vizat de controale.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, luni seară, la Antena 3, că cei 11 bătrâni bolnavi ascunşi într-o casă în construcţie din Tunari trăiau în condiţii ce îi puneau în pericol.

„Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor”, a mai spus șeful DSU, care a precizat că bătrânii au fost evaluați medical și s-a reluat decizia relocării acestora.

Raed Arafat a completat că „cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată”.

Unii dintre bătrâni aveau dizabilități. Alături de ei se afla o persoană care îi însoțea. Potrivit Digi 24, bătrânii au fost mutați deoarece căminul în care erau cazați era aglomerat, cei 11 bătrâni fiind în plus față de numărul de locuri.

19 centre de îngrijire din București au fost controlate luni, în cadrul acțiunii de verificare de amploare demarată în toată țara, după izbucnirea scandalului „azilelor groazei” în Voluntari. 10 dintre acestea au fost suspendate.

În țară, alte 12 azile au activitatea suspendată, iar 4 au fost închise, în urma controalelor.

Totul a început după ce bătrânii din 3 azile din Voluntari, Ilfov, au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană. 24 de persoane sunt anchetate în acest caz.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.