Un loc de poveste din munții României are, în sfârșit, un drum demn de un sit UNESCO

sarmizegetusa regia drum
Drumul spre Sarmizegetusa Regia. Foto: glasul-hd.ro

Autoritățile din județul Hunedoara au reparat drumul care leagă localitatea Costești de situl arheologic de la Samizegetusa Regia. Noul drum a fost deja inaugurat, iar lucrările au costat 4 milioane de euro, relatează digi24.ro.

Drumul are o lungime de 19 kilometri și ajunge până la 850 de metri de intrarea în fosta cetate dacică.

Anterior, accesul se făcea extrem de greu: drumul de la Costești până la situl aflat în patrimoniul UNESCO dura chiar și două ore. Acum, traseul se poate parcurge în 20 de minute.

Administratorii sitului UNESCO speră că numărul turiștilor care ajung la cetate se va dubla. În 2015, 50.000 de vizitatori au venit la Sarmizegetusa Regia. Numărul lor ar putea ajunge la 100.000, cred administratorii.

„Drumul va însemna foarte mult. Este un nou început, putem spune că este o altă epocă istorică în viaţa Sarmizegetusei”, a declarat Vladimir Brilinsky, administratorul sitului, pentru postul de televiziune.

În cadrul proiectului au fost refăcute șapte poduri şi au fost construite 12 parcări cu 160 de locuri. Proiectul de modernizare a drumului a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană.

Potrivit unui șofer care a condus recent pe acest drum, și care și-a filmat călătoria și a postat-o pe YouTube, noul drumul este foarte bun. Pe ultimii 4 kilometri de drum însă, cei din apropierea cetății Sarmizegetusa Regia, drumul este foarte îngust și nu încap două mașini.

7 drumuri din România pe care trebuie să le parcurgi cu mașina măcar o dată în viață

„Am plecat de pe la 800 m de situl arheologic, cu toate că ultima porțiune de 4 km era închisă, până la 31 iunie 2016. Am urcat cu mașina până lângă locul amenajat pentru mașini. Era o duminică și cei care lurează la drum nu prestau. Pe acești ultimi 4 km nu încap două mașini. Aici e filmat drumul de întoarcere de la Sarmisegetuza Regia spre Costești, apoi Călan, se vede și harta foarte bine exact pe unde se deplasa mașina. Drumul până la Costești, vreo 25 km, este asfaltat și foarte bun, abia inaugurat”, a menționat acesta.

sarmizegetusa regia drum
Drumul spre Sarmizegetusa Regia. Foto: glasul-hd.ro

Sarmizegetusa Regia, fortăreața din inima munților

Situl istoric de la Sarmizegetusa Regia poate fi vizitat numai 9 luni din an, între 1 martie şi 30 noiembrie. În cele trei luni de iarnă în care situl este închis, administratorii efectuează lucrări de întreţinere.

Intrarea pentru elevi, studenţi şi pensionari este 2 lei, iar pentru adulţi 5 lei.

Sarmizegetusa Regia, sau „cea regească”, este numele capitalei Daciei preromane, fiind o fortăreață ce cuprindea un complex de sanctuare rotunde sau patrulatere. Fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac.

Situată în Munţii Orăştiei, la altitudinea de 1200 de metri, fortăreaţa cu forma unui patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 m².

sarmizegetusa regia
Sarmizegetusa Regia. Foto: Norin Teposu (Flickr / Creative Commons)
sarmizegetusa regia
Sarmizegetusa Regia. Foto: Norin Teposu (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Șapte locuri de poveste din Țara Hațegului | Fotogalerie
Imagini superbe cu Sarmizegetusa Regia filmată de sus
7 drumuri din România pe care trebuie să le parcurgi cu mașina măcar o dată în viață

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.