Șapte locuri de poveste din Țara Hațegului

FOTO: ExclusivinHunedoara/Captură Youtube
FOTO: ExclusivinHunedoara/Captură Youtube

Înconjurată de trei mari grupe de munți – Retezat, Parâng-Șureanu și Poiana Ruscă, Țara Hațegului este una dintre cele mai bogate regiuni din România în monumente istorice, situri arheologice, tradiții conservate la sat sau frumuseți naturale.

Satul Râu Alb din comuna Sălașu de Sus

Spre deosebire de alte localități din Țara Hațegului, satul Râu Alb din comuna Sălașu de Sus nu are  obiective turistice faimoase care să atragă sute de vizitatori. Tocmai din acest motiv este locul ideal în care să te odihnești și să nu faci nimic în afară de a hoinări după bunul tău plac prin sătucul ce are numai 200 de locuitori sau pe drumurile ce îl leagă de satele învecinate – Zăvoi, Râu Mic, Paroș, Sălașu de Sus ori Băiești. Vei merge pe drumuri asfaltate, numai bune pentru bicicletă, cuprinse de ambele părți de câmpuri cultivate ce se întind până la poalele munților.

Dacă vrei să stai în Râu Alb, te poți caza la Iulian Duțu, un bucureștean care s-a mutat în Țara Hațegului, iar acum primește turiști în rulota în care a locuit alături de familia sa până a terminat de reparat o casă veche din sat.

Comuna Răchitova

Pe un deal din sudul comunei se înalță ruinele unui turn ridicat în secolul al XIV-lea pe moșiile familiei cneziale Mușina de la Densuș. În trecut, turnul din Răchitova era înconjurat de fortificații din pământ și era folosit pentru a supraveghea împrejurimile. Astăzi se mai păstrează doar jumătate din turn – latura sa nordică prăbușindu-se cândva după mijlocul secolului XX. De sus vei avea o perspectivă minunată asupra comunei Răchitova.

Satul Suseni din comuna Râu de Mori

Din Suseni pornește un drum prin pădure care, după aproximativ o jumătate de oră, te aduce la Cetatea Colț, ridicată pe un pinten stâncos deasupra văii Râușorului. Despre Cetatea Colț se spune că este fortificația care l-a inspirat pe Jules Verne să scrie romanul „Castelul din Carpați”. Însă ceea ce se știe cu certitudine despre cetate este că a fost construită cândva în secolele XIV-XV, într-un teritoriu ce aparținea familiei nobiliare Kendeffy.

Tot în Suseni se află o biserică fondată în secolul al XIV-lea de aceeași familie Kendeffy. Turnul bisericii aflat deasupra altarului este fortificat și are mortiere (deschizături înguste în zid prin care se putea trage cu arma).

Satul Ostrov din comuna Râu de Mori

Dacă ajungi în satul Ostrov venind dinspre Râu de Mori vei merge însoțit de fâșii de câmpuri înverzite, străpunse din loc în loc de maci, și vei traversa barajul de la Lacul Ostrov. Satul este cunoscut mai ales datorită bisericii medievale din Ostrov, construită în secolul al XIV-lea de cnejii locali.

Satul Mălăiești din comuna Sălașu de Sus

La sfârșitul secolului al XIV-lea, aici a fost înălțat de către cnejii din familia Sărăcin de la Sălașu de Sus un turn înconjurat de o incintă inelară din piatră de râu. Fortificația a funcționat până în secolul al XVII-lea.

Comuna Sarmizegetusa

Aflate la 40 de kilometri distanță de capitala dacică Sarmizegetusa Regia, ruinele capitalei romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt cuprinse astăzi într-un sit arheologic din comuna Sarmizegetusa. În localitate vei găsi o mulțime de pensiuni, cu diferențe de preț considerabile. Dacă vrei să stai la cort în curtea unui localnic, poți merge la Florin Delinescu, proprietarul pensiunii „Ulpia Traiana”. Fiind curator al sitului arheologic din Sarmizegetusa, vei beneficia astfel și de un ghid excelent, foarte bun cunoscător al zonei.

Comuna Densuș

Localitatea este vizitată de mulți turiști datorită bisericii de piatră din Densuș. Ridicată în secolul al XIII-lea, lăcașul de cult se află din anul 1991 pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Un alt obiectiv turistic din Densuș este Casa Vulcanilor, unde vizitatorii pot afla informații foarte interesante despre o latură mai puțin cunoscută a Țării Hațegului: în urmă cu 70 de milioane de ani, aici aveau loc erupții violente, care aruncau lavă și bombe vulcanice la zeci de kilometri depărate.

Dacă ai nevoie de un ghid în Densuș sau de o curte unde să îți pui cortul, poți apela la Cristian Ciobanu, administrator de patrimoniu în cadrul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Datele sale de contact sunt: telefon 0743 072 930 sau e-mail ciobanu.cristian@yahoo.com.

FOTO: ExclusivinHunedoara/Captură Youtube