Steaua – Dinamo 3-0. De ce pierd mereu ”câinii roșii” în derby

Steaua a mai câștigat un derby cu Dinamo, prelungind la zece meciuri seria de rezultate pozitive în cea mai importantă rivalitate din fotbalul românesc.

Steaua București s-a impus aseară, 31 octombrie, cu 3-0, un scor care exprimă exact diferența de valoare dintre cele două echipe.

Dinamo, care traversează una dintre cele mai decepționante și dezorganizate perioade din istoria de 66 de ani a clubului, a fost neputincioasă în execuții, dar mândră în atitudine pe ”Național Arena”, stadion care încă așteaptă prima victorie a ”câinilor roșii” în derby-ul României.

Sub privirile a 40.000 de fani gălăgioși, jucătorii din Ștefan cel Mare au arătat atât fie că nu au valoare, fie că nu sunt folosiți adecvat de antrenorul Flavius Stoican, ajuns la patru meciuri consecutive fără victorie în fața ”militarilor”.

Steaua, evident mai puternică, atât individual, cât și tactic, a avut probleme destul de mari în prima jumătate de oră, când Lucian Sânmărtean, cel mai apreciat jucător român al momentului, și abilii săi colegi au fost ținuți sub control de mijlocașii dinamoviști, în special de ”aripile” Cosmin Matei și Valentin Lazăr, singurii remarcați ai ”alb-roșilor”.

Cei doi au stârnit câteva îndoieli în rândul încrezătorilor suporteri ai campioanei, fiind ajutați și de incoerentul Marius Alexe, care a avut rol liber în spatele blândului atacant polonez Kamil Bilinski. Mutarea lui Stoican, deși inspirată tactic, nu a dat rezultate, deoarece amândoi au jucat prost.

Boubacar și Bărboianu – care formează cea mai obtuză pereche de mijlocași din istoria ”câinilor roșii” – au stricat majoritatea acțiunilor ofensive ale echipei, în timp ce naivii fundași centrali Nedelcearu și Cordoș au fost aseară, de Halloween, cei mai speriați jucători de pe teren.

Cu toate că este unul dintre cei mai nesiguri portari din istoria Ligii 1, Traian Marc a avut totuși două intervenții senzaționale în prima repriză, arătând reflexe de excepție la cele mai mari șanse de gol ale Stelei în prima repriză, ambele ratate de ghinionistul Claudiu Keșeru. El avea să revină la forma deplorabilă obișnuită în partea secundă.

Dinamoviștii și-au creat și câteva ocazii bune în prima parte, însă jucătorii din Ștefan cel Mare au carențe uriașe la capitolul ”lovirea mingii”, atât în faza de construcție, cât și în cea de finalizare.

Steaua – Dinamo, derby doar în tribune

Golul care a rupt echilibrul aparent al meciului a fost marcat de fundașul Lukasz Szukala. Cu toate că a fost cel mai înalt jucător de pe teren, polonezul – excelent, ca de obicei – a trecut neobservat pe lângă defensiva oaspeților, și a marcat, logic, cu capul, în al treilea minut de prelungiri al primei reprize.

Momentul nu a ajutat-o deloc pe Dinamo, care a căutat însă orbește golul egalizator în partea secundă. Stoican l-a trimis în teren și pe Dorin Rotariu, însă nici tânărul și tehnicul mijlocaș nu a fost în stare să ofere o pasă avantajoasă în careul Stelei.

”Roș-albaștrii” s-au desprins după două acțiuni rapide, pe contraatac, în spațiul a doar două minute, prin Papp și Keșeru, profitând de șubrezenia apărării ”câinilor”, mai ales pe flancuri, abandonate de multe ori de haoticul Collins Fai, pe dreapta, și de limitatul Grecu – în stânga.

Ar fi trebuit să fie 4-0, însă Alexandru Chipciu a ratat una dintre cele mai mari ocazii de gol din toate cele 157 de partide Steaua – Dinamo. Dacă jucătorii din Ghencea și-au dominat din nou rivalii din Ștefan cel Mare, la care a debutat și firavul Patrick Petre, fiul de 17 ani al fostului căpitan al ”câinilor” Florentin Petre, meciul suporterilor a fost mult mai echilibrat și, în multe momente, mai spectaculos.

Dinamoviștii au fluturat cu speranță steagurile alb-roșii în prima repriză (Alex Dobre)
Dinamoviștii au fluturat cu speranță steagurile alb-roșii în prima repriză (Alex Dobre)

Ambele coregrafii au fost inspirate, dinamoviștii mizând pe imaginea lui Charlie Chaplin, zeul umorului sentimental, și pe mii de stegulețe cu ”D”-ul simbolic al clubului, în timp ce steliștii au fost la fel de romantici în fața marelui derby: ”Nu renunțăm să iubim, să trăim”, mesaj afișat printre baloane, torțe și fumigene.

Steliștii au răspuns cu un spectacol pirotehnic în roșu și albastru (Alex Dobre)
Steliștii au răspuns cu un spectacol pirotehnic în roșu și albastru (Alex Dobre)

La fel cum au făcut-o și celelalte dueluri recente derby-ul de aseară a arătat că doar una dintre cele două forțe ale fotbalului românesc se comportă ca atare (n.r. – Steaua), Dinamo fiind foarte departe de așteptările ridicate, tradiționale dinamoviștilor. Gruparea din Ștefan cel Mare este în insolvență financiară și fotbalistică, o consecință majoră a conducerii catastrofale a clubului din ultimele trei sezoane.

STEAUA – DINAMO 3-0

31 octombrie 2014
Liga 1 – Etapa a 13-a

Steaua: Arlauskis – Papp, Szukala, Varela, L. Filip – Prepeliță, Sânmărtean (Breeveld, 77) – Adi Popa (N. Stanciu, 88), Chipciu, Tănase (cpt.) – Keșeru (Bourceanu, 82). Antrenor: Constantin Gâlcă

Dinamo: Marc – Fai, Nedelcearu, Cordoș, Grecu – Bărboianu, Boubacar(Gavrilă, 75) – Matei (D. Rotariu, 63), V. Lazăr (cpt. / P. Petre 89), Alexe – Bilinski. Antrenor: Flavius Stoican

Arbitru: Cristi Balaj