Imagini uimitoare cu ghețarii pe cale de dispariție

FOTO: project-pressure.org
FOTO: project-pressure.org

Sculptează văi și lacuri și oferă, împreună cu zăpada, două treimi din apa proaspătă de pe planet. Doar că se topesc încet-încet. Efectul de seră este de vină de micșorarea ghețarilor care au început să se topească după anii 80 într-un ritm accelerat.

Gândul înspăimântător că am putea să-i pierdem l-a făcut pe fotograful danez Klaus Thymann să plece pe urmele lor. Asta după ce a încercat toate temele posibile în fotografiile sale, de la peisaje la fashion. Potrivit Newsweek, misiunea de a fotografia ghețarii chiar înainte de dispariția lor nu mai era un simplu shooting, ci de departe o misiune: aceea de a face lumea să conștientizeze pericolul pierderii ghețarilor.

A înființat în 2008 o asociație numită Project Pressure, a realizat o hartă cu coordonatele GPS ale ghețarilor de pe tot Globul care își dau ultima suflare și a făcut un apel la lumea întreagă să meargă și să eternizeze într-o fotografie.

„Fotografie le oferă oamenilor șansa de a experimenta ceea ce altfel nu pot vedea. Dacă arta poate explica știința, atunci este minunat pentru oamenii care cred că știința e prea dificilă. Cred că arta poate să inspire o schimbare de comportament”, a declarat Thymann pentru Newsweek.

Danezul și-a adus aportul lui fotografic prin vizita făcută la ghețarii din sudul Islandei. A făcut poze uimitoare cu râurile de gheață care curg printr-o zonă cu o climă temperată. Albumul lui Thymann a fost expus la New York, dar proiectul continuă. Ghețarii din Mount Baker, Washington, vor fi pozați de Peter Funch, iar cei de pe Muntele Kenya, de Simon Norfolk. Acesta a și găsit o soluție vizuală pentru a arăta râurile de altădată – cu o torță în flăcări a marcat albiile pe care odată curgeau râuri de gheață.  Așa a creat tema “foc versus gheață”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Google Street View te invită la o croazieră virtuală pe Dunăre
Povestea fabuloasă a celui mai generos falsificator de artă
100 de zile fără Băsescu: „Sunt pensionar și postez pe Facebook!”