Decizie a Curții Constituționale în privința pensiilor mărite ale primarilor

Actul normativ privind pensiile speciale pentru aleşii locali este neconstituțional, a decis Curtea Constituţională. Judecătorii CCR au decis în unanimitate că pensiile aleşilor locali nu sunt în acord cu legea fundamentală, relatează digi24.ro.

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, afirmase anterior că orice bani în plus constituie un privilegiu.

Potrivit judecătorilor CC, legea nu este clară pentru că nicăieri în actul normativ nu scrie ce anume reprezintă această pensie – o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou.

Pe de altă parte, judecătorii apreciază că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu.

În urma deciziei de azi, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu hotărârea Curții Constituționale, în termen de 45 de zile.

Judecătorii au luat această decizie după ce Guvernul a depus o sesizare potrivit căreia actul normativ i-ar privilegia pe primarii şi pe preşedinţii de consilii.

Preşedintele CC a explicat că există o problemă şi în privinţa retroactivităţii prevăzute în actul normativ, care ar face ca şi foştii şefi locali de pe vremea comunismului să beneficieze de ea, mai notează sursa citată.

Conform legii votate în Parlament, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei brut.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O peșteră veche de 700 de ani a fost transformată în casă de vacanță
Copacii îmbrăcați în haine de iarnă apar și în România
O boală misterioasă. Povestea oamenilor care au încetat să mai doarmă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.