Cât de îndepărtat este sfârșitul lumii? Ceasul Apocalipsei, dat înainte cu două minute

ceas astronomic
Ceas astronomic în centrul orașului Praga. Foto: Godot13 via Wikimedia Commons

Oamenii de știință au avertizat că suntem mai aproape de o catastrofă planetară decât oricând în istoria recentă de după Războiul Rece, relatează independent.co.uk.

Oamenii de știință au dat înainte cu două minute acul “Ceasului Apocalipsei”, astfel încât acesta arată acum ora 23:57. În ultimii 3 ani, așa-numitul „sfârșit al lumii” a devenit o posibilitate tot mai plauzibilă din cauza amenințării tot mai mari a armelor nucleare și a schimbărilor climatice, consideră oamenii de știință care care se ocupă de “Ceasul Apocalipsei”, un concept simbolic ce măsoară timpul rămas omenirii până la o eventuală autodistrugere.

Ieri, ei au decis să mute minutarul ceasului simbolic vechi de 68 de ani cu două minute înainte pentru a arăta că „probabilitatea unei catastrofe globale este foarte ridicată”.

„La ora actuală, schimbările climatice necontenite și o cursă a înarmărilor nucleare care rezultă din modernizarea unor arsenale uriașe reprezintă amenințări extraordinare, care nu pot fi negate, la existența continuă a umanității”, a declarat Kennette Benedict, director executiv al „Bulletin of the Atomis Scientists” („Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic”) din Chicago, grupul de cercetători care administrează ceasul.

„Iar liderii mondiali au eșuat în a acționa cu viteza necesară sau la scara necesară pentru a-i proteja pe cetățeni de o potențială catastrofă. Aceste eșecuri pot pune în pericol orice persoană de pe Pământ”, a adăgat ea.

Chiar dacă ceasul este unul simbolic, el este setat de o echipă care include 17 laureați ai Premiului Nobel și este considerat un indicator relevant.

Comitetul a arătat că emisia gazelor cu efect de seră a crescut cu 50% din 1990, iar peste 880 de miliarde de euro sunt investite anual în infrastructura combustibililor fosili.

„Schimbarea climatică rezultată va afecta milioane de oameni și va pune în pericol multe sisteme ecologice cheie pe care se bazează civilizația”, a spus Richard Somerville, membru al comitetului.

„Optimismul s-a evaporat”

Raportul a atras atenția și asupra armelor nucleare. „De la sfârșitul Războiului Rece a existat un optimism precaut vizavi de abilitatea statelor care au arme nucleare de a ține cursa înarmărilor sub control și de a se îndepărta, încet, de buza prăpastiei”, a spus Sharon Squassoni, membru al comitetului.

„În mare parte, acest optimism s-a evaporat din cauza a două tendințe: programe ample de modernizare nucleară și un proces al dezarmării care s-a blocat”, a adăugat ea.

Ceasul a fost înființat în anul 1947, după ce bombele atomice au lovit orașele Hiroshima și Nagasaki din Japonia. Cel mai recent, ceasul a mai fost la 3 minute de ora 12 în 1983, când „relațiile dintre SUA și URSS au fost cele mai reci”, potrivit Buletinului.

Ora cea mai înaintată a fost în 1953 (23.58), când SUA a decis să fabrice bomba cu hidrogen, o armă mult mai puternică decât o bombă nucleară. Cea mai „pașnică” oră s-a înregistrat în 1991 (12 fără 17 minute), când Războiul Rece s-a terminat oficial, iar SUA și Rusia au început să își reducă arsenalul nuclear.

Recomandările editorilor GreatNews:

O șoferiță a condus pe contrasensul autostrăzii Arad –Timișoara
Student exmatriculat de la Arhitectură pentru că s-a plâns de condițiile de învățământ
Pe cine își dorește premier Klaus Iohannis

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.