Pe cine își dorește premier Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că îşi doreşte un guvern PNL, cu care să se simtă confortabil şi să pună în aplicare viziunea sa pe zece ani, precizând că relaţia cu guvernul actual este una instituţională, normală, potrivit realitatea.net.

”Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta”, a spus Klaus Iohannis, la Realitatea TV. El a mai spus că îşi doreşte ”un Guvern cu care se simte confortabil, cu care, dacă merge la Bruxelles, să spună: Domnule preşedinte, Guvernul meu şi cu mine”.

Întrebat dacă are un nume de premier, în cazul în care PNL ar prelua guvernarea, el a spus că opţiunea sa este Cătălin Predoiu, pentru că acesta este premierul desemnat în urma fuziunii celor două partide, PNL şi PDL.

”Cu siguranţă, opţiunea mea este cea pe care am menţionat-o din vară, încoace. Cătălin Predoiu este premierul desemnat, în continuare, din partea PNL. Domnul Predoiu conduce o echipă a PNL, care lucrează la programul de guvernare şi ştiu că îl armonizează cu programul pe care l-am prezentat eu în campania electorală. Aceste lucruri sunt arhicunoscute, nu văd niciun motiv pentru care, acum, după ce am câştigat alegerile, să spun altceva”, a precizat Klaus Iohannis.

El a menţionat că aceasta a fost construcţia gândită în momentul fuziunii PNL cu PDL.

Întrebat cu cine ar colabora mai bine între Victor Ponta şi Cătălin Predoiu, Klaus Iohannis a declarat: ”Evident, cu Cătălin Predoiu” şi a adăugat: ”Nu am spus Cătălin Predoiu că îmi este mai simpatic, ca şi om, fiindcă aceasta este alegerea PNL. Să nu înţelegem lucrurile într-o notă greşită, eu nu fac politică pentru persoane, nu fac politică pentru un anumit interes, eu fac politică pentru România, şi atât”.

„Preşedintele nu este ales să distreze oamenii”

Despre relaţia cu actualul Guvern condus de Victor Ponta, preşedintele a precizat că are o relaţie instituţională, normală: ”Acest Guvern a fost aici, când am devenit preşedinte, nici nu i-am ales nici nu îi resping. Instituţional, nu e treaba preşedintelui, dar cu acest guvern nu văd cum să pun în practică viziunea mea pe zece ani pentru România”.

El a continuat: ”Eu îmi doresc un guvern PNL, dar trebuie să vedem cum, ce mi-aş dori, varianta optimală, şi ce se poate”, adăugând că preşedintele nu poate schimba Guvernul.

”Acum nu avem alegeri, dar este posibil, am spus-o şi înainte de alegeri, şi toată lumea a observat că vor începe mişcări în Parlament. Se vor forma noi grupuri. Acest lucru se întâmplă, lucrurile se întâmplă în Parlament. Este posibil, pe parcursul acestui an, să fie mişcări între partide, să se scimbe majoritatea, şi este normal, când actuala opoziţie vine cu o moţiune de ceznură şi schimbă guvernul. Aşa funcţionează democraţia, este normal, este natural, şi atunci vom avea alt guvern”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a precizat, referitor la relaţia sa cu premierul Victor Ponta, că a urmărit în media, în general, şi a observat că ”oamenii tratează chestiunea de multe ori foarte simplist”.

O “altfel de politică, fără scandaluri”

”Eu propun altfel de politică, fără scandaluri, show-uri televizate între preşedinte şi premier, nu o să mă vedeţi acuzându-l pe premier pentru ceva ce a făcut sau trăgându-l de urechi, vorbind mai colocvial. Nu aşa se face politică. Am spus de atunci că voi colabora instituţional. Preşedintele nu este ales să distreze oamenii, să poarte discuţia politică într-o zonă în care nu are ce căuta”, a comentat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că l-a invitat din prima zi pe premierul Ponta, şi au avut o discuţie corectă, după care au avut mai multe întâlniri, pe probleme concrete, de guvernare, de principiu, sau politică externă.

”Mi se pare absolut normal ca premierul şi preşedintele să discute cum se pot rezolva problemele României. Mi se pare anormal, contraproductiv, ca preşedintele şi premierul să nu vorbească despre problemele României”, a spus preşedintele.

El a continuat: ”Asta nu înseamnă că nu îmi doresc un guvern cu care lucrez fiindcă avem aceleaşi principii, fiindcă avem acelaşi mod de a vedea lucrurile” şi a amintit că în vara lui 2014 a pornit la un proiect pentru România, împreună cu colegii din PNL, pentru următorii 10 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Traian Băsescu are 8 dosare penale. Cazul „șantajării” Gabrielei Firea, redeschis
Ce avere are președintele Klaus Iohannis. Prima declarație de avere a noului șef de stat
Rușii ar vrea un președinte ca Iohannis