Victoria lui Iohannis: Condamnat la pușcărie? Nu poți fi la Primărie!

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Judecătorii CCR au decis că primarii care sunt condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul. Contestația a fost făcută de președintele Klaus Iohannis.

Legea votată de parlamentari le permitea primarilor condamnați, care nu primesc pedepse cu închisoare, să își continue mandatul. De altfel, Iohannis a retrimis legea în Parlament, pentru reexemainare, însă aceștia au votat-o în forma inițială.

Pe lângă primari, își vor pierde funcțiile și cei care sunt consilieri locali, consilieri județeni sau președinții consiliilor județene.

„Pierderea mandatului de către alesul local ce este condamnat prin „hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare” presupune că instanţa judecătorească a stabilit în mod definitiv vinovăţia condamnatului şi a aplicat o pedeapsă privativă de libertate.

Odată aplicată pedeapsa, ea urmează a fi executată în condiţiile prevăzute de Codul penal şi individualizate în fiecare caz în parte de instanţa de judecată. Prin urmare toate pedepsele privative de libertate aplicate de instanţe sunt „cu executare”, chiar dacă executarea poate fi realizată, în concret, în penitenciar sau prin una din modalităţile prevăzute în Capitolul V privind individualizarea executării pedepsei din Codul penal”, precizează președintele Klaus Iohannis în contestația pe care a făcut-o la CCR.

Președintele mai spune că „noua opţiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real şi vine în contradicţie cu valorile sociale ocrotite prin lege”.

„În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală şi cu privire la care instanţa a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice în coordonatele statului de drept”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

giphy

 

giphy

 

giphy (1)