De râsul Europei. Cocalarul, marele dușman al caprelor negre din România

Sursa foto: Danpavaloiu.ro
Sursa foto: Danpavaloiu.ro

În România, pe lângă lup și râs, capra neagră mai are un dușman de temut: cocalarul. Pe 19 iunie, în jurul orei 20:00, la Iezer, sub Pietrosul Rodnei, a fost împușcat un exemplar de capră neagră în plin sezon de prohibiție, semnalează jurnalistul Dan Păvăloiu, care a prezentat la TVR emisiunea „Natură și Aventură”, cea mai longevivă emisiune de televiziune dedicată călătoriilor, naturii și ecologiei.

„Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turiști stupefiați ceea ce denotă că braconierii sunt obișnuiți să-și facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiți de autorități. Turiștii, 5 fete și 4 băieți au fost avertizați de braconieri să nu cumva să facă poze dar au reușit pe ascuns câteva instantanee.

De asemenea, sunt de acord să depună mărturie. Dealtfel, infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la stația meteo unde și-au lăsat mașinile de teren (2 Nissan și un Mitsubishi). Cel mai probabil făptașii sunt din Borșa Maramureș care de foarte mult timp este polul braconajului din Munții Rodnei. Vă rog ca pe viitor, dacă observați asemenea evenimente apelați 112 și cereți jandarmeria!”, spune Dan Păvăloiu, pe blogul său.

Denumit ştiinţific Rupicapra rupicapra carpathica, acest animal ierbivor este gregar: trăieşte în ciopoare de 5-30 exemplare, conduse de femele bătrîne. Masculii adulţi de peste cinci ani duc o viaţă solitară, retraşi în zone greu accesibile. Vârstă unui exemplar poate fi aflată numărînd inelele de pe coarne. Durata de viaţă este estimată la 15-20 de ani.

Reduceri eMAG pentru vacanța de vară. TOP 5 produse la ofertă

Capra neagră se distinge prin agilitate, putând face salturi de până la 2 m înălţime şi 6 m lungime. Chiar şi pe stânci abrupte, poate atinge o viteză de 50 km/ora. La nevoie poate înota, dar traversarea lacurilor alpine o epuizează. Printre duşmanii caprelor negre se numără urşii, lupii, risii şi acvilele de munte, dar numărul exemplarelor nu este periclitat de prădători, ci de braconieri, potrivit specialiștilor.

Sursa foto: Danpavaloiu.ro
Sursa foto: Danpavaloiu.ro

giphy (2)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.