Valeriu Gheorghiță: Valul 4 vine sigur în România. Care e situația în Europa în acest moment

Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro
Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că întrebarea nu este dacă valul patru de COVID-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui.

„Nu am ajuns la imunizarea în masă. Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze.

Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante virale este mai mare”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Potrivit medicului, 28% este rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă.

O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate.

O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.

Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un irsc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului.

Această variantă Delta, prin toate mutațiile pe care le are la nivelul proteinei Spike, reduce și activitatea neutralizantă a anticorpilor care rezultă din vaccinare. Însă, comparativ cu ce se întâmplă la anticorpii obținuți prin trecerea prin boală, această reducere este mai scăzută. Este de 3 ori mai redusă în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, pentru anticorpii pe care îi obținem prin vaccinare. Comparativ cu anticorpii care rezultă din trecerea prin boală, unde în cazul variantei Delta este de aproape șase ori mai redusă activitatea eutralizantă a anticorpilor.

Deci, este clar, riscul să te reinfectezi este mult mai mare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

Câte cazuri „Delta” au fost identificate în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că până miercuri în România au fost înregistrate 57 de cazuri de infectare cu tulpina Delta și un deces la o persoană de 72 de ani, din Pitești.

Tulpina a fost idendificată la cazuri din 9 județe, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

„Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schema completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTechs asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%. Vaccinarea cu schemă completă oferă o protecție față de boala Covid-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces”, a mai transmis CNCAV.

Număr de cazuri noi în creștere în mai multe țări

În Marea Britanie cazurile au crescut de patru ori de la începutul lunii iunie. Potrivit studiului britanic, realizat de Imperial College London, cazurile au fost estimate să se dubleze la fiecare șase zile.

Ratele infectării cu Covid au fost de trei ori mai mici la persoanele sub 65 de ani care au primit două doze de vaccin, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate. De asemenea, femeile au fost cu 30% mai puțin predispuse la teste pozitive decât bărbații, mai arată studiul britanic.

În ultimele şapte zile au fost înregistrate 192.902 cazuri, o creştere cu 43% (57.828 de cazuri) faţă de săptămâna anterioară.

Spania a revenit miercuri în zona de risc extrem de transmitere a COVID-19. Decizia a fost luată după creşterea alarmantă a numărului de cazuri, alimentată şi de petrecerile tinerilor.

Zona de risc extrem de transmitere a COVID-19 este stabilită de guvernul de la Madrid la pragul de 250 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile, prag depăşit acum, în timp ce această rată a infectărilor a ajuns la 814 în categoria de vârstă 20-29 de ani.

Ultima dată când a fost depăşită rata de 250 de cazuri la 100.000 de locuitori pentru un interval de 14 zile a fost 22 ianuarie, potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, care a anunţat că 17.384 de noi cazuri pozitive au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Numărul contagierilor şi a deceselor asociate noului coronavirus în Italia, în scădere de la începutul lui aprilie, „s-a oprit” în ultimele zile, a anunțat marţi preşedintele Institutului Superior de Sănătate italian, Silvio Brusaferro.

Contagierile înregistrate luni au ajuns la 480, cu 91 mai multe decât în săptămâna trecută, în timp ce numărul deceselor a fost 31, cu 3 mai multe decât lunea trecută.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.