Un opozant de la Tiraspol spune că Transnistria ar putea cere unirea cu Rusia

FOTO: Wikimedia commons
FOTO: Wikimedia commons

​Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul administrației separatiste, programat pentru 28 februarie, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă, scrie deschide.md, citând Infotag.

Ghenadie Ciorba mai spune că la adunarea care va avea loc înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Ghenadie Ciorba este un oponent al actualei administrații separatiste de la Tiraspol. El a fost arestat în 2020 a doua zi după protestul spontan de lângă podul de la Râbnița, protest care s-a declanșat după ce administrația transnistreană a închis circulația peste Nistru sub pretextul pandemiei, iar sute de oameni nu au mai putut merge pe malul drept la muncă, la tratament sau în vizite. Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism, iar o instanță transnistreană l-a condamnat la trei ani și trei luni de închisoare. După un an el a fost eliberat, scrie Europa Liberă Moldova.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.