Tudorel Toader și lupta absurdă cu ”justițiarii” PSD: ”Am venit să văd cum vă contraziceți”

FOTO: Gov.ro tudorel toader
FOTO: Gov.ro

Căzut în dizgrație după ce a refuzat să semneze Ordonanța de Urgență care ar scăpa de problemele penale o mare parte dintre politicieni, printre care și liderul PSD Liviu Dragnea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a prezentat azi ”neinvitat” la comisia specială dedicată modificării Codului penal, condusă de Florin Iordache.

Iordache, care nu iese niciodată din cuvântul stăpânului Dragnea, a primit misiunea de a trece modificările celor două Coduri cât mai repede prin Parlament, după ce Toader a refuzat să facă schimbările prin Ordonanță de Urgență.

”Suntem aici pentru că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD – ALDE, Guvernul nu a reuşit să implementeze deciziile constituţionale, potrivit ultimei decizii a CCR. Guvernul a avut patru luni de zile să ducă la îndeplinire decizia CCR. Poziția noastră este de a discuta, iar acele articole neconstituționale să fie eliminate, să trimitem Senatului Codul penal cu articolele declarate constituționale și să fie adoptat miercuri. Săptămâna viitoare să fie adoptat și de Camera Deputaților”, a spus Iordache.

Bineînțeles, deputatul UDMR Marton Arpad, un alt ”arhitect” luminat al modificărilor făcute de PSD asupra ”legilor justiției”, a fost de acord de fiecare dată cu toate propunerile făcute de Florin Iordache.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost și el prezent la discuții, însă a primit cu greu cuvântul din partea lui Iordache.

”Am venit doar să vă văd cum vă contraziceţi. În iulie – noiembrie 2017, Ministerul Justiţiei a finalizat două proiecte de Cod penal şi Cod de procedură penală pe care le-a trecut prin Guvern şi Guvernul le-a aprobat şi le-a trimis la Parlament. Proiectul de modificare a Codului penal pus în acord cu deciziile CCR şi cu directiva de confiscare extinsă şi proiectul de modificare a Codului de procedură penală, în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea directivei privind prezumţia de nevinovăţie”, a spus pedantul Toader.

”Obligaţia de modificare a legii în vigoare, nu a proiectului de lege, când se publică decizia în Monitorul Oficial, textul neconstituţional se suspendă, dacă în 45 de zile legiuitorul nu intervine, textul îşi încetează efectul. Dacă spunem că textul declarat neconstituţional îşi încetează efectul înseamnă că textul e în vigoare. Obligaţia izvorăşte din deciziile de neconstituţionalitate sau interpretative privind forme juridice în vigoare”, a completat acesta.

Mai târziu, Tudorel Toader a declarat că nu va demisiona și chiar a oferit ideea unui deznodământ interesant al mandatului său în Guvern: ”Chiar de ar fi demisie, tot trebuie decretul preşedintelui pentru revocare. Voi ţine cont de decizia producătoare de efecte juridice. De ceea ce va scrie în Monitorul Oficial”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.