Tendințele anului 2021 în IT&C

Sursă foto: Shutterstock/ My Life Graphic

Anul acesta, afacerile și înalta tehnologie devin la nivel mondial tot mai greu de separat, cu accente puse pe securitatea cibernetică și pe strategia legată de automatizarea proceselor de business. Principala tendință în industria IT&C e o nouă arhitectură a securității cibernetice, iar strategiile de business vor fi tot mai automatizate. 

 

După cum observă însă Joseph Fuller, profesor la Harvard Business School, „toată lumea are acces la tehnologii similare – cum le utilizezi competitiv face diferența”. La noi, tendința de virtualizare a proceselor comerciale va fi însoțită și de o creștere a utilizării Inteligenței Artificiale și a Robotic Process Automatization în digitalizare, în condițiile în care studiul „Barometrul digitalizării în România” indică faptul că RPA şi AI au intrat în strategia de digitalizare a mai puţin de 20% dintre companii.

 

Digitalizarea în România

 

În România, dincolo de protejarea datelor, anul 2021 trebuie să aducă o accelerare a digitalizării, virtualizarea proceselor comerciale și administrative fiind indispensabilă unei societăți pregătite pentru realitatea de după criza sanitară. „Economia post-Covid19 va fi una mult mai pragmatică, agilă, fluidă. Logistica proceselor comerciale poate deveni o oportunitate pentru cei care vor înțelege să satisfacă necesitățile clienților în timp real. 

 

Spre exemplu, la nivelul unor aglomerări urbane, să intri în posesia unui produs sau serviciu în maximum o oră. Serviciile de notariat, consultanța juridică, consultanța financiară, serviciile publice, parțial consulturile medicale etc. trebuie să părăsească modelul clasic al interacțiunii într-un sediu costisitor, într-un interval orar rigid și strâmt. Societățile care vor învăța din această criză vor crea condițiile cadru necesare virtualizării proceselor administrative și comerciale”, susține Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.

 

Trendul legat de protejarea datelor determină companiile româneşti să cheltuiască în medie 14% din bugetele de IT pentru securitate cibernetică în 2021. „Chiar dacă vedem o creştere a valorii bugetelor alocate securităţii cibernetice, acestea sunt încă mici şi insuficiente în marea majoritate a cazurilor, având în vedere nevoile. Cea mai mare provocare este percepţia că securitatea cibernetică reprezintă un cost fără o rentabilitate imediată a investiţiei. Recomandăm tuturor managerilor să ia în considerare potenţialele pierderi în cazul unui atac cibernetic ca o măsură de asigurare a rentabilităţii”, precizează Victor Gânsac, CEO Safetech Innovations.

 

Educația IT, o necesitate

 

În același timp, digitalizarea accentuată și deficitul de personal din sectorul tehnologic vor crește valoarea pieţei de educaţie IT alternativă. „Printre elementele care generează această dezvoltare a domeniului educaţiei IT se numără: schimbările de pe piaţa muncii care determină foarte multe persoane să se reprofesionalizeze; deficitul acut de specialişti IT; digitalizarea accelerată a majorităţii industriilor pe fondul pandemiei; accesul tot mai facil al unor categorii de oameni la instrumente moderne de calcul, dar şi infrastructura foarte bună a României de acces la internet fix”, consideră Mihai Talpoş, managing partner al Grupului de Iniţiativă pentru Educaţie Informală.

 

La nivel mondial, 2021 va însemna că responsabilii cu tehnologia din marile companii vor avea un cuvânt tot mai greu de spus în strategia de business, iar afacerile care vor dori să fie competitive vor adapta abordările de tip „agile” din industria IT&C. Și în acest an se păstrează tendința muncii de acasă, astfel că angajații organizațiilor de renume au la dispoziție echipamente tehnologice și mobilier, ei putând obține chiar și venituri mai mari.

 

Sursă foto: Shutterstock/ My Life Graphic

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.