Se suspendă programul Rabla

FOTO: jwvein/Pixabay.com
FOTO: jwvein/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că se suspendă înscrierile în programele Rabla și Rabla Plus începând cu 3 decembrie. Înscrierile vor fi luate de anul viitor.

„S-au epuizat fondurile alocate pentru 2021. Este un an în care am triplat bugetul la Rabla Plus și am dublat bugetul la Rabla clasic. Este un an cu număr maxim de autoturisme finanțate prin Rabla clasic și un număr nemaiîntâlnit de mașini electrice finanțate prin Rabla Plus. (…)

Până la 1 februarie programul se suspendă, nu se oprește. Va continua anul viitor. Vom opera câteva modificări pentru a crește eficiența programului, pentru a scoate din circulație cât mai multe mașini poluante, astfel încât programul să-și atingă ținta adevărată, de a scoate cât mai multe din mașinile care poluează în România”, a spus ministrul Barna, la Digi24.

Ministrul a mai spus că își dorește ca România să își îndeplinească angajamentul asumat în PNRR și să scoată cel puțin 250.000 de mașini poluante din trafic până în 2026. „Ne propunem să păstrăm cel puțin același buget pe care l-am avut în 2021, astfel încât Rabla clasic să scoată din circulație cel puțin 80.000 de autoturisme și să finanțăm cel puțin 10.000 de autoturisme electrice”, a adăugat el.

Șeful Ministerului Mediului a spus că o soluție de a descuraja înmatricularea mașinilor vechi de 15 ani ar putea fi creșterea taxelor locale, însă nu s-a luat încă o decizie în coaliția de guvernare.