Se schimbă tratamentul pentru COVID-19. Remdesivir nu mai este recomandat!

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății le-a transmis medicilor din toată lumea să nu mai prescrie Remdesivir pacienților cu coronavirus, scrie Financial Times.

Chiar dacă este singurul antiviral aprobat pentru tratarea bolii în SUA, fiind aprobat de organul de reglementare FDA, Organizația Mondială a Sănătății pune la îndoială eficacitatea tratamentului.

”Nu e recomandat pacienților internați la spital cu Covid-19, indiferent de severitatea bolii, deoarece în prezent nu există dovezi că starea sau nevoia de ventilație a acestora ar fi în vreun fel îmbunătățită”, au transmis experții OMS în British Medical Journal.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele a peste 7.000 de pacienți din patru studii diferite. OMS crede că steroizii sunt mai utili în lupta cu boala în cazul persoanelor aflate în stare severă.

Dacă steroizii sunt ieftini și larg disponibili, Remdesivir se administrează intravenos și un tratament costă 2.340 de dolari americani.

Pe de altă parte, compania care produce antiviralul spune că ”este dezamăgită de recomandările OMS” și că medicamentul lor este aprobat în aproximativ 50 de țări.

Stocurile de Remdesvir ale României erau aproape epuizate, însă medicii români foloseau deja și alte scheme de tratament în cazul pacienților cu coronavirus.

România a ajuns la aproape 400.000 de cazuri de infecție cu COVID-19, iar numărul deceselor este de peste 9.500.