Se anunță o nouă linie de metrou în Capitală

stații de metrou greva de la metrou
Foto: Cristi2555 via Wikimedia Commons

Primăria București, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), a pus în dezbatere publică, luna trecută, un document prin care se prevede ca până în anul 2030 să fie construită o nouă linie de metrou în Capitală. Este vorba despre construcția liniei M7, care să lege cartierele Rahova și Colentina, cu trecere prin Piața Unirii.

„În funcţie de rezultatele studiului de fezabilitate şi disponibilitatea unor surse suplimentare de finanţare, se estimează începerea execuţiei cu grad de realizare 33%, aproximativ un miliard euro, până în 2030”, se menţionează în PMUD Bucureşti-Ilfov.

Metroul ar urma să fie pe traseul Bragadiru – Alexandriei – Rahova – Piața Unirii – Moșilor – Obor – Colentina – Voluntari.

În ceea ce privește celelalte proiecte, metroul din Drumul Taberei, de exemplu, ar urma să fie finalizat până anul viitor. De asemenea, se așteaptă și începerea liniei de metrou care să lege stația 1 Mai cu Otopeni.

Potrivit reprezentanților Metrorex, lucrările ar urma să demareze în a doua parte a anului acesta. Valoarea proiectului este de 1,3 miliarde de euro, cu TVA, suma incluzând și achiziționarea unui număr de 12 trenuri.

România a pierdut 1,5 milioane de euro pentru că n-a început până acum construcţia magistralei 6. E vorba de penalitaţi de întârziere pentru un împrumut luat în urma cinci ani de la Guvernul Japoniei.

„Această lucrare urmează a fi pusă în operă prin cooperare internațională între Guvernele României și cel al Japoniei și necesită o anumită urgență în realizare, ținând cont de preconizata creștere a traficului aerian, de necesitatea reducerii circulației auto cu automobile în favoarea transportului public”, se arată în document.

Magistrala 6 va fi construită pe traseul Calea Griviței, calea ferată din zona Pajura, Bulevardul Poligrafiei, Piața Presei Libere și Șoseaua București – Ploiești.

Va avea următoarele stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni.