Românii au creat cel mai iute ardei din lume

FOTO: Captură video Observator Antena 1
FOTO: Captură video Observator Antena 1

Specialiștii de la stațiunea de cercetarea legumicolă din Buzău au reușit să obțină cel mai iute ardei din lume. Soiul românesc depășește la iuțime ardeiul Carolina Reapper.

Urmează ca ardeiul românesc să fie omologat la nivel internațional. Ardeii au fost creați special pentru producătorii de cârnați de Pleșcoi, care căutau un condiment special.

Ardeiul de Buzău este asemănător la aspect cu cel cumpărat din piață, însă este atât de iute încât, uneori, atunci când este tăiat, cei din jur lăcrimează, spun creatorii lui.

Munca cercetătorilor a început din 1996 la acest ardei. Au fost încrucișate mai multe soiuri autohtone cu cele străine până a fost obținut un ardei cu mai multe gene care asigură iuțeala.

„Deținem o colecție impresionantă de germopasmă, în ceea ce priveste ardeiul iute sau capsicoma. Această colecție are în componență peste o mie de genotipuri de artei iute, aflate în diverse stadii de ameliorare pe grade de stabilitate genetică”, a declarat Bianca Musat, cercetător științific Banca de resurse genetice, pentru Observator Antena 1.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.