Proiect de lege. Cum ar putea fi curățate parcările orașelor de rable

Parlamentarii au pus gând rău rablelor. Mașinile care nu au RCA, inspecție tehnică și nici impozit plătit la stat, ar putea fi ridicate după doar două săptămâni de la notificare. Astfel, autoritățile nu vor mai aștepta până când proprietarul își va muta singur mașina.

Mai exact, potrivit unui proiect de lege, după o perioadă cuprinsă între 10 și 15 zile de la notificare, dacă nu este revendicată și nici nu este luată din locul respectiv, primăria devine automat proprietar.

Proprietarul își poate păstra mașina doar dacă este în funcțiune și își plătește toate taxele și impozitele. Proiectul de lege este acum la Senat.

Potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, parcul auto naţional din România însuma, la sfârşitul anului 2015, aproximativ 6,6 milioane de unităţi, în creştere cu 5,27% faţă de 2014.

Vârsta medie a parcului auto naţional a crescut de la 7,7 ani în 2008 la 12,9 ani în 2014, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie a parcului auto din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de 2 ani a scăzut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%.

O analiză PricewaterhouseCoopers (PwC) România arată că în perioada 2008 – 2014, numărul de autovehicule a crescut cu 21%, însă cea mai mare parte a acestei creşteri a venit din importurile de maşini second-hand. Potrivit studiului PwC, în prezent, trei sferturi din autoturismele care se vând în țara noastră sunt second-hand.

Reprezentanții PwC atrag atenția că programul „Rabla”, deși a avut și are efecte pozitive, nu va fi în măsură să schimbe situația. Este de așteptat ca în câțiva ani vechimea minimă a unei mașini din România să ajungă la 14 ani, de la 12,9 ani în prezent.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Aparat nou. RAR va afla cât de tare poluează o mașină din mers, în trafic

https://greatnews.ro/cat-ar-costa-noul-aro-creat-de-studenti/