Aparat nou. RAR va afla cât de tare poluează o mașină din mers, în trafic

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

Registrul Auto Româna urmează să achiziționeze un aparat de ultimă generație, care permite măsurarea emisiilor de noxe ale mașinilor în condiții de trafic.

Potrivit News.ro, aparatura va costa în jur de 365.000 de euro. Experții spun că aceste echipamente nu pot fi fentate, iar testele nu pot fi modificate întrucât măsurătorile se fac în condiții reale de trafic.

Aparatul se instalează la sistemul de evacuare al autovehicului și prelevează și analizează mostrele din gazele de evacuare, în timp ce mașina este condusă în condiții normale de trafic pe un traseu prestabilit și verificat cu ajutorul unui aparat GPS.

În România, în primele 8 luni ale acestui an au fost înmatriculate cu 22,73% mai multe mașini second-hand decât în aceeași perioada din 2015. În total, este vorba de 192.500 de mașini, iar multe dintre acestea sunt foarte vechi și poluante.

Potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, parcul auto naţional din România însuma, la sfârşitul anului 2015, aproximativ 6,6 milioane de unităţi, în creştere cu 5,27% faţă de 2014.

Vârsta medie a parcului auto naţional a crescut de la 7,7 ani în 2008 la 12,9 ani în 2014, cu 4,6 ani mai mare decât vârsta medie a parcului auto din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, ponderea autovehiculelor mai noi de 2 ani a scăzut de la 22% din totalul parcului auto la doar 4%.

Cei care poluează ar putea plăti mai mulți bani la stat. Guvernul pregătește un sistem de taxe care să înlocuiească „taxa auto de primă înmatriculare”, care a fost declarată neconformă cu regulile Uniunii Europene. Printre altele, se propne plătirea unei taxe în funcție de vechimea autovehiculului și de nivelul de poluare.

Cât ar costa noul Aro creat de studenți

https://greatnews.ro/romanii-ar-putea-produce-cea-mai-ieftina-masina-electrica-din-lume/