Imaginea zilei. Tânărul fără mâini care votează cu dinții într-o Românie indiferentă

paul danciu votat dinții
Paul Danciu a votat cu dinții. Foto: libertatea.ro

Paul Danciu, un tânăr fără mâini din comuna buzoiană Mărăcineni, a participat la alegerile parlamentare 2016 și a pus singur buletinele de vot în urne, cu dinții, relatează publicația buzoiană tvsudest.ro, care a realizat un reportaj despre Paul în ziua votului.

Paul a mers la secția de votare cea mai apropiată de domiciliul său și a avut ambiția să voteze fără ajutor, chiar dacă avea dreptul la un însoțitor.

În vârstă de 33 de ani, Paul Danciu a declarat că a votat pentru mai „bine”.

Cea mai mare dorință a lui este să reușească să facă rost de niște proteze care să îi ușureze viața de zi cu zi.

Paul Danciu a rămas fără ambele mâini în urma unui accident suferit la vârsta de 12 ani. Ambii lui părinți au murit. De-a lungul timpului, Paul a învăţat să utilizeze telefonul, calculatorul și instrumentele de scris cu ajutorul gurii și al picioarelor.

Paul Danciu: „Am vrut să merg şi eu la vot chiar dacă ştiu că lumea o să râdă de mine”

Și jurnaliștii de la „Libertatea” i-au luat un interviu lui Paul Danciu în ziua alegerilor. Tânărul a declarat că speră să fie ajutat să își cumpere proteze pentru mâini – acestea costă 35.000 de euro și îi sunt inaccesibile în prezent din cauza prețului ridicat.

„Astăzi am vrut să merg şi eu la vot chiar dacă ştiu că lumea o să râdă de mine. Vreau ca data viitoare să pot vota şi eu ca un om normal”, a declarat Paul Danciu.

Paul Danciu este un exemplu de civism pentru întreaga România, mai notează tvsudest.ro.

În ziua alegerilor însă, cei mai mulți dintre români nu au fost atât de determinați precum Paul Danciu și au ales să stea acasă: peste 60% dintre cei cu drept de vot nu au mers la urne.

Prezența la vot la nivel național la închiderea urnelor a fost de 39,5%. Au votat 7,2-7,3 milioane de români din cei 18,2 milioane cu drept de vot.

Prezența la vot a fost mai scăzută decât la alegerile parlamentare din 2012, când au votat 41,72% dintre românii cu drept de vot.

paul danciu
Paul Danciu. Foto: captură www.tvsudest.ro
paul danciu
Paul Danciu a semnat ținând pixul cu gura. Foto: captură www.tvsudest.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.