Politica românească rămâne o afacere dominată de bărbați

Alina Gorghiu (PNL) are alături, pe listele pentru Parlament, de trei ori mai mulți bărbați decât femei (Facebook)
Alina Gorghiu (PNL) are alături, pe listele pentru Parlament, de trei ori mai mulți bărbați decât femei (Facebook)

La alegerile parlamentare din 11 decembrie se vor putea vota liste ale unor partide care nu respectă legea electorală, fiind alcătuite doar din candidați de sex masculin.

Sunt 19 astfel de cazuri, însă birourile electorale de circumscripție au validat toate aceste liste cu candidați.

Astfel, în situația de a nu avea nicio femeie pe lista de candidați se află partidele: ALDE Alba, Buzău şi Diaspora, USR Dâmboviţa, PMP Ialomiţa, PRU Mehedinţi, PER Bucureşti pentru Camera Deputaţilor şi PNL Covasna, PRU Alba şi Mehedinţi, PRM Alba, Dolj şi Harghita, PER Buzău, Dâmboviţa şi Bucureşti, PMP Harghita, Ialomiţa şi Sibiu pentru Senat, scrie Adevărul.

Cu toate că aceste liste de candidaturi la nivel de circumscripție nu respectă Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, la art. 52, alin. 2.

În PNL, doar 26,22% dintre candidați sunt femei, în timp ce PSD stă puțin mai bine, la 29,19%. Cea mai slabă participare feminină se înregistrează la PMP, cu 24%, iar cea mai puternică se înregistrează la Partidul Socialist Român, 41,5 la sută.

Ponderea femeilor candidate pentru cele 11 partide analizate de Coaliția pentru Egalitate de Gen este: 28% pentru Camera Deputaților și 32% pentru Senat.

Nu au fost studiate listele partidelor cu candidați doar în câteva circumscripții – Partidul Verzilor, PACT, BUN, etc. – și nici listele care aparțin minorităților naționale.

Pentru alte știri despre situația din România, intrați aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.