Părintele Arsenie Papacioc, despre femei: „ Femeia trebuie prețuită”

În predicile sale, părintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanți duhovnici români, le-a lăsat multe gânduri prețioase celor care au venit să îi spună durerile și păcatele.

În multe dintre predicile sale, părintele Arsenie Papacioc îi îndeamnă pe bărbați să fie mai atenți la femeile din viața lor și să aibă mai multă grijă de acestea.

„Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia – adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiti, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii”.

Părintele mai amintește și de legătura atât de specială care se creează între bărbat și femeie atunci când decid să devină o familie:

„Nu e o jumătate a ta, ci un tot al tău; tu eşti tot, ea e tot. Nu există grad de rudenie între soţ şi soţie, pentru că ei sunt una. Dumneavoastră aţi văzut steaua lui David, evreiască: sunt două triunghiuri echilaterale suprapuse. Ea e făcută de David, care era omul lui Dumnezeu, şi ea reprezintă fiinţa omenească, care are calitatea calităţilor în creaţia lui Dumnezeu: chip şi asemănare cu El. Şi de aceea l-a făcut pe om întâi ca un triunghi echilateral, cu baza în sus, pentru că omul e tare în putere, apoi un triunghi echilateral cu baza în jos, care simbolizează femeia. Nu există “jumătatea mea”. E o expresie spusă la un pahar de vin; la o sticlă de vin, pardon! ca să nu zic la un butoi chiar.”

Părintele Arsenie Papacioc îi sfătuiește pe bărbați să fie foarte atenți la femeile din jurul său și mai ales la femeia pe care și-a ales-o să îi fie aproape până când moartea îi va despărți. Duhovnicul le spune să o prețuiască pe aleasa inimii.

„Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să şi-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Şi apoi, voi trebuie mai întâi de toate să ştiti să preţuiti femeia foarte mult. Ea este o creaţie a lui Dumnezeu extraordinară. Vă daţi seama ce putere are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă. Faptul că un bărbat ştie că acasă are parte de o iubire desăvârşită îl face să muncească, să câştige războaiele, să-şi rezolve problemele. Să ştiti că femeia nu gândeşte simplu. Chiar dacă nu e învăţată, ea are o putere de pătrundere deosebită şi e mult mai realistă decît un bărbat. Ea are încă de astăzi un sentiment pentru ziua de mâine. Însă noi discutăm, raţionalizăm nişte lucruri, dar în iubire nu este nimic raţional”.

Recomandările editorilor GreatNews:


Berzele alungate prin ordin de ministru au scos pui
Povestea preotului care a făcut patru case pentru săraci

Lecție de distracție și turism. Capitala muzicii electronice, un oraș pe jumătate cât Pașcaniul
Cazul Cotabiță ar putea schimba regulile în sălile de sport

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.