Lecție de distracție și turism. Capitala muzicii electronice, un oraș pe jumătate cât Pașcaniul

FOTO: tomorrowland.com
FOTO: tomorrowland.com

Un oraș cu aproximativ 16.000 de locuitori, pe jumătate cât Pașcaniul, care are 33.000 de locuitori, s-a transformat în ultimii ani în capitala mondială a muzicii electronice. Orașul Boom se află la 16 kilometri de Antwerp și 32 de kilometri de Bruxelles. Din 2005, în fiecare vară are loc aici Tomorrowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume.

Anul trecut a fost record de participanți – peste 400.000 de spectatori. Biletele se epuizează online în câteva ore, iar spectatorii vin din toată lumea.

În jurul Tomorrowland s-a format o adevărat industrie. De exemplu, spre sfârșitul lui iulie, atunci când are loc de obicei acest festival, cresc numărul curselor aeriene spre Belgia. Mai mult, câteva companii aeriene belgiene au decis să-și branduiască mai multe avioane cu numele festivalului și oferă curse speciale. Avionul se transformă într-un mic club, iar călătorii au parte și de un DJ pe timpul zborului.

Cazarea se face în Boom, în localitățile din apropiere, dar și în Dreamville, un mic oraș care se naște în fiecare an înaintea festivalului. Aici pot fi cazați în căsuțe sau în corturi în jur de 35.000 de persoane. Hotelurile pe o rază de câțiva zeci de kilometri sunt ocupate, iar veniturile restaurantele din zonă explodează.

În spatele acestui concept se află ID&T, o companie olandeză cu o vastă experiență în industria festivalurilor, care s-a înființat la începutul anilor `90. Printre altele, ei organizează și Sensation, festivalul de muzică trance, care a ajuns și în România.

Pentru că s-a bucurat de foarte mare succes, organizatorii au decis să facă și un festival TomorrowWorld, organizat în mai multe orașe din lume după aceleași principii. Printre primele țări în care a fost exportat conceptul a fost Statele Unite. Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă din punct de vedere economic un astfel de festival, vă spunem că la ediția din 2012, la care au participat în jur de 140.000 de oameni, în economia statului american Georgia au intrat peste 160 de milioane de dolari.

Ca o comparație, Iașiul, unul dintre cele mai mari orașe din țară, și-a propus ca în 2015 să cheltuiască pentru dezvoltare aproximativ 140 de milioane de euro, aproape 50% din bugetul total al muncipalității, mai puțin decât a produs un festival de muzică electronică în câteva zile.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: