Panourile solare vor produce energie electrică și cu picături de ploaie

Cei care locuiesc în zone ploioase și vor să folosească panouri fotovoltaice pentru a-și asigura energia electrică au un motiv de bucurie. În curând, ar putea apărea panourile solare care produc energia și atunci când plouă.

Invenția le aparține unor oameni de știință din China, potrivit sciencenewsjournal.com. Aceștia au reușit să producă energie electrică prin intermediul picăturilor de ploaie aplicând pe celula fotovoltaică și un strat special de grafen.

Grafenul este compus în totalitate din carbon. În comparație cu alte materiale, atomii de carbon ce formează grafenul sunt aşezaţi în „fâşii” bidimensionale, ceea ce îi conferă nu doar proprietăți de rezistență, ci și de flexibilitate. În plus, grafenul este un conductor electric foarte bun.

Următorul pas este ca cercetătorii să îmbunătățească eficiența energetică. Panourile produc cam cu 70% mai puțină energie electrică cu picături de ploaie decât cu soare.

Efectul fotovoltaic a fost demonstrat pentru prima dată într-un experiment realizat de fizicianul francez Alexander Edmond Becquerel, în 1839. De-a lungul istoriei au fost mai multe epxperimente, iar Albert Einstein a luat Premiul Nobel pentru Fizică în 1921, după ce a explicat efectul fotoeletric.

Însă prima celulă fotovoltaică eficientă a fost dezvoltată în anul 1954 în Laboratoarele Bell de către Daryl Chapin, Calvin Souther Fuller și Gerald Pearson. Aceștia au ajuns la o eficiență de 6%.

Les Hoffman îmbunătățește eficiența celulelor solare în anul 1960 și ajunge la 14%. În septembrie 2013, celula solară ajunge la o eficiență record de 44,7% într-o demonstrație realizată de germanii de la Institutul pentru Sisteme de Energie Solară Fraunhofer.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: