În prezent, multe dintre marile orașe industriale suferă din cauza unui deficit de spații verzi sau din cauza distribuției inegale a acestor zone. Însă arhitecții au găsit o soluție la această problemă: grădinile urbane de pe acoperișuri, relatează brightside.me.

Grădinile urbane pot transforma chiar și cel mai poluat și mai cenușiu oraș într-unul frumos, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor.

În ceea ce privește orașele din România, acestea mai au încă foarte multe de învățat. Potrivit unor date din 2009, Bucureștiul avea numai 23 de metri pătrați pe cap de locuitor, în vreme ce Tallin, capitala Estoniei, avea 500 de metri pătrați, iar Viena 120 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Publicația brightside.me a ales câteva dintre cele mai frumoase designuri de acoperișuri verzi, perfecte pentru orășenii care vor să scape de zgomot, de aglomerație și de poluare.

Iată cele mai interesante clădiri, adunate din toate colțurile lumii:

1. Casa din Valea Moomin.

Această căsuță care pare desprinsă din basme se află într-un parc din apropierea capitalei Tokyo, din Japonia, o metropolă cu o populație de 13 milioane de locuitori. Alături de zona metropolitană înconjurătoare, capitala are 36 de milioane de locuitori. Prin urmare, astfel de oaze de verdeață sunt perfecte pentru locuitorii care vor să se întoarcă, măcar temporar, la viața la țară.

2. Sediul Fundației ACROS din Fukuoka, Japonia, este o adevărată oază amplasată în centrul orașului. Peste 35.000 de plante (din 76 de specii) cresc pe acoperișul clădirii structurat în 15 terase în trepte.

Din acest motiv, clădirea seamănă cu un munte acoperit de coroanele verzi ale copacilor.

3. Această pajiște plină cu flori nu se află undeva într-un sat uitat de lume, ci pe acoperișul unui magazin din Toronto, una dintre cele mai mari metropole din Canada.

De fapt, întreaga clădire a fost construită folosind tehnologii verzi care protejează mediul înconjurător. Vizitatorii se pot plimba pe terasa plină cu flori în timp ce admiră zgârie-norii și clădirile moderne din jur.

4. Clădirea din imagine, care adăpostește un spa (Rogner Bad Blumau Spa), a fost proiectată de arhitectul austriac Friedensreich Hundertwasser. Fațadele colorate, ferestrele rotunde, designul asimetric și acoperișul care seamănă cu un deal plin cu tufișuri, arbori și verdeață o transformă într-o adevărată capodoperă.

hotel hundertwasser
Foto: Intentionalart (Wikimedia Commons)

5. Această casă din China cu acoperișul acoperit de gazon se camuflează perfect în mediul înconjurător.

6. Imaginea de mai jos ne demonstrează că până și un spațiu modest precum cel al unui garaj poate fi transformat într-o grădină de vis.

Cei care suferă deoarece nu au suficient de mult spațiu pentru o grădină plină de flori se pot inspira din această fotografie care surprinde o o grădină care crește pe acoperișul unui garaj.

7. Campusul Universității Nanyang Technology este cel mai mare și cel probabil și unul dintre cele mai frumoase din Singapore.

Două acoperișuri în pantă acoperite de verdeață, care creează un spațiu gol la mijloc, sunt locurile perfecte de relaxare pentru studenți.

8. Acoperișul primăriei din Chicago, SUA, poate fi vizitat de turiști în timpul unui tur ghidat. Însă el poate fi admirat și din alte 33 de clădiri mai înalte din jur. Pe acoperiș sunt instalați și câțiva stupi de la care se strâng anul 90 de kilograme de miere.

9. Căsuțe din Insulele Feroe

Până în a doua jumătate a secolului XX, acoperișurile făcute din pământ erau cele mai obișnuite tipuri de acoperișuri pentru căsuțele din lemn din zona rurală a țărilor scandinave. Căsuțele din lemn erau destul de friguroase, iar acoperișurile verzi erau un izolator natural excelent, care îi proteja pe locuitori de frigul excesiv.

10. Proprietarii acestui restaurant suedez din SUA și-au creat un brand unic pentru afacerea lor: niște capre care pasc pe acoperiș.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un tânăr și-a construit o căsuță ca în Stăpânul Inelelor | FOTO
10 idei superbe pentru amenajarea grădinii. Ghivece sparte transformate spectaculos
Sat unic în România: 14 locuitori și case ca în urmă cu sute de ani

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.