Pământul e înconjurat de un scut invizibil

Un grup de cercetători de la Universitatea Colorado Boulder a descoperit că în jurul Pământului se află un scut invizibil, care blochează pătrunderea electronilor periculoși emiși în timpul furtunilor solare.

Potrivit Phys.org, scutul s-ar afla în centurile de radiație Van Allen și se „întinde” până la 11.000 de kilomtri altitudine.

Câmpul de protecție a fost detectat cu ajutorul a două sonde folosite pentru a studia Van Allen. Începe de la aproximativ 1.000 de kilometri de Pâmânt și este format din gaze încărcate electric.

Directorul CU-Boulder’s Laboratory for Atmospheric and Space Physics, profesorul Daniel Baker, unul dintre conducătorii cercetării, spune că electronii se lovesc practic de un fel de geam de sticlă atunci când vor să intre în câmpul de protecţie.

Cercetătorii compară acest scut cu cel folosit pe nava spaţială din Star Trek, pentru a respinge focurile lansate de armele extratereştrilor.

Experții nu au reușit să descopere cum s-a format acest scut, iar până acum credeau că electronii se deplasează cu viteze extreme, pătrund în atmosferă, dar sunt distruși treptat de interacțiunea cu moleculele de aer.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.