Premieră astronomică. O gaură neagră a „devorat” o stea și a eliberat resturile

FOTO: NASA
FOTO: NASA

O stea a fost devorată de o gaură neagră mare și apoi a eliberat un val de materie fierbinte. Potrivit Hotnews.ro, care citează Washington Post, valul de materie a fost alcătuit din resturi ale fostului astru și a fost eliberat din strânsoarea gravitațională.

Astronomii spun că este pentru prima dată când reușesc să înregistreze semnalul radio al materiei de forță destructivă a unui asemenea eveniment cosmic. Datele interceptate de astronomi schimbă ideea că nimic nu poate supravețui unei găuri negre, nici măcar lumina.

„Astfel de evenimente sunt extrem de rare. Este pentru prima dată când suntem martorii unei distrugerii unei stele, care este urmată de eliberarea unui jet de materie”, a spus Sjoert van Velzen, unul dintre cercetători.

Steaua „ucisă” s-a aflat la o distanță de peste 300 de milioane de ani lumină de Pământ și era asemănătoare Soarelui. Gaura neagră „devoratoare” este una foarte mare, așa cum există în centrul fiecărei galaxii.

În 2004, o echipă de cercetători a anunțat că au descoperit în galaxia noastră o gaură neagră. La începutul lui 2005, o stea gigantică a părăsit Calea Lactee cu o viteză de două ori mai mare decât în mod normal, ceea ce ar fi dovedit existența unei găuri negre în centrul galaxiei.

Telescopul Hubble a identificat în ultima perioadă două grupuri de găuri negre denumite M15 și G1, însă acestea nu se află în Calea Lactee.

Recomandările GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.