Oraș medieval din Transilvania, reabilitat cu fonduri UE. Centrul istoric își schimbă radical înfățișarea

cetatea orăștie
Cetatea medievală Orăștie. Foto: Roamata / Wikipedia.org

Centrul istoric din orașul Orăștie, județul Hunedoara, și-a schimbat radical înfățișarea în ultimul an datorită lucrărilor de restaurare, relatează „Adevărul”.

Potrivit sursei citate, lucrările de restaurare a cetății medievale se apropie de final, iar odată cu ele sunt reabilitate mai multe edificii din centrul municipiului.

Cetatea medievală Orăștie este reabilitată pe fonduri europene, piața centrală a orașului este amenajată din fonduri de la bugetul local, iar un muzeu al civilizaţiei dacice este amenajat cu fonduri UE. De asemenea, este restaurată clădirea istorică a casei de cultură din Orăștie.

La cetatea medievală sunt reparate zidurile, turnurile cetăţii și aleile din exteriorul acesteia.

În piața centrală a orașului (ce este înconjurată de clădiri din secolul al XIX-lea) au loc lucrări de reamenajare a arterelor rutiere și a zonei pietonale din jurul catedralei ortodoxe.

Cât despre Muzeul civilizației dacice, acesta va funcționa în fostul spital din municipiu, clădire care este în prezent reabilitată.

Vechea casă de cultură din municipiul Orăștie este și ea reabilitată și transformată într-un centru cultural multifuncțional.

Orăștie – scurt istoric

Orăștie înseamnă „Orașul sașilor” și este atestat pentru prima dată în Diploma andreană din 1224, document emis de regele Andrei al II-lea al Ungariei, prin care reconfirma coloniștilor germani o serie de privilegii care au fost menținute pe tot parcursul Evului Mediu.

În document, Orăștie este menționat drept cel mai vestic punct al Pământului Crăiesc și zonă de colonizare a sașilor în Transilvania. Tot prin Diploma andreană a fost reglementat faptul ca Orăștie să fie reședința Scaunului Orăștiei, potrivit Wikipedia.org.

În ceea ce privește Cetatea Orăștie, acesta este un ansamblu de monumente istorice. Ea a fost inițial o incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod.

Se pare că datează din secolele XIV-XV, fiind extinsă în perioada secolelor XVI-XVII.

Din secolul al XV-lea, în documentele vremii se făcea distincție între locuitorii dinlăuntrul și cei din afara orașului. Fortificația a avut de suferit în timpul invaziilor turcești din secolul al XV-lea.

Iată câteva imagini din Orăștie din timpul lucrărilor:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.