Omul care a rezolvat o problemă de matematică veche de 300 de ani. Ce premiu a primit

Profesorul britanic Andrew Wiles a primit în această săptămână Premiul Abel, considerat cel mai prestigios premiu oferit matematicienilor, supranumit și „Nobelul pentru matematică”, relatează CNN.

Premiul i-a fost oferit deoarece în anii ’90 a reușit să rezolve o problemă de matematică veche de trei secole, cunoscută drept „Marea teoremă a lui Fermat”.

„Marea teoremă a lui Fermat” este o celebră teoremă de teoria numerelor, care a fost enunțată de matematicianul francez Pierre de Fermat în anul 1637. Demonstrația completă a fost găsită de-abia 357 de ani mai târziu de către Andrew Wiles, în anul 1994.

Enunțul teoremei este următorul:

„Ecuaţia xⁿ + yⁿ = zⁿ nu are soluţii dacă n>2 este număr natural, iar x, y, z sunt numere întregi nenule“.

Pentru reușita sa, profesorul a primit un premiu în valoare de 700.000 de dolari.

„Este o onoare uriașă pentru mine. Teorema lui Fermat a fost pasiunea mea de când eram mic, iar faptul că am rezolvat-o m-a făcut să mă simt împlinit cu adevărat”, a declarat Andrew Wiles.

„Am sperat întotdeauna că soluția mea pentru acestă problemă veche de secole va inspira mulți tineri să studieze matematica și să lucreze la numeroasele provocări oferite de acest subiect frumos și fascinant”, a mai spus profesorul în vârstă de 62 de ani.

„Wiles este unul dintre puținii matematicieni – dacă nu chiar singurul – care a ajuns la știri în toată lumea penntru că a rezolvat o teoremă”, au explicat membrii Comitetului Abel.

În 1994, „Marea teoremă a lui Fermat” era cea mai faimoasă problemă nerezolvată din istoria matematicii, mai notează CNN.

Wiles a devenit fascinat de teoremă încă de la 10 ani, pe când locuia în Cambrigde, Marea Britanie, și a descoperit problema într-o carte din biblioteca locală.

„Am știut din acel moment că nu o voi putea abandona niciodată. Trebuia să o rezolv”, a povestit el.

Pe când se afla la Universitatea Princeton, Wiles a petrecut 7 ani încercând să o rezolve în secret. Ca să reușească, a combinat trei domenii complexe din matematică: formele modulare, curbele eliptice și reprezentările lui Galois.

„Nu poți să uiți niciodată momentul unei astfel de descoperiri. Pentru asta tăiești”, a completat el.

Premiul Abel este oferit anual de Guvernul Norvegiei celor mai străluciți matematicieni din lume.

andrew wiles
Andrew Wiles. Foto: Captură YouTube

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un test pentru copii de 6 ani a pus în dificultate mulți adulți. Pe ce număr e parcată mașina?
Problemă de matematică greu de rezolvat, chiar și de către doctoranzi
O problemă de matematică a pus în dificultate milioane de oameni

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.