O problemă de matematică a pus în dificultate milioane de oameni

matematică
Problemă de matematică Foto: simple.wikipedia.org

O problemă de matematică pe care un prezentator al unei televiziuni din Singapore a postat-o pe Facebook face înconjurul lumii și îi pune în încurcătură pe toți cei care vor să afle răspunsul.

Mai mult, unii dintre ei s-au întrebat dacă elevii din Singapore știu să rezolve această problemă. Iniţial, apăruse informaţia conform căreia exerciţiul face parte din examinarea copiilor de 11 ani din Singapore care termină clasa a patra, dar ulterior s-a dovedit că problema este inclusă într-un examen dat elevilor de 15 ani care au participat la Olimpiada de Matematică a Şcolilor Asiatice (SASMO)

Organizatorii examenului au precizat ca problema este pentru cei mai buni 40% dintre elevi şi este folosită „pentru a evidenţia elevii buni de ceilalţi. Este important ca părinţii să nu se îngrijoreze atât de mult”.

Directorul executiv al SASMO, Henry Ong, susţine că problema nu este deplasată pentru că „gândirea logică şi analitică este o cerinţă de bază pe piaţa muncii şi are un loc şi în viaţa de zi cu zi. Nu spunem că problema este pentru orice elev, dar este genul de problemă care îi provoacă pe elevii isteţi să-şi pună mintea la contribuţie.”

Dilema cu privire la ziua de naştere a lui Cheryl a făcut repede înconjurul lumii stând la baza hashtagului #cherylsbirthday şi chiar a unei melodii. Pe Twitter, oamenii au făcut glume legate de problemă spunând că după ce au petrecut atât de mult timp împreună pentru a afla data naşterii lui Cheryl, Albert şi Bernard s-au îndrăgostit unul de celălalt.

Aşadar, problema sună astfel:

Problema de matematică
Problema de matematică

„Albert şi Bernard tocmai au devenit prieteni cu Cheryl şi vor să ştie când e ziua de naştere a acesteia. Cheryl le dă o listă cu zece date. 15 mai, 16 mai, 19 mai, 17 iunie, 18 iunie, 14 iulie, 16 iulie, 14 august, 15 august , 17 august. Apoi Cheryl le spune separat lui Albert şi Bernard luna, respectiv ziua naşterii ei.
Albert: -Nu ştiu data naşterii lui Cheryl, dar ştiu că nici Bernard nu o ştie.
Bernard: -La început, nu ştiam data naşterii lui Cheryl, dar acum o ştiu.

Albert: -Atunci şi eu ştiu data naşterii ei.

Aşadar, când s-a născut Cheryl?”

Așteptăm răspunsul în secțiunea de comentarii.

SASMO a indicat și soluția corectă la problemă: 16 iulie. Totodată, organizatorii au respins o „soluție alternativă” care dădea drept rezultat data de 17 august, explicația lor fiind: „Dacă Bernard nu a spus că nu știe când e ziua lui Cheryl, atunci cum știa Albert că Bernard nu știe?”

Recomandările editorilor GreatNews:

Oseminte care aparțin uneia dintre cele mai vechi civilizații ale lumii, descoperite recent
Cele zece nevoi omenești, prezentate de către un reputat academician
Muncitoare din Bangladesh, pentru o fabrică din Vâlcea

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.