OMS: Faptul că „alarma” s-a dat în Wuhan nu înseamnă că acolo boala a trecut de la animal la om

wuhan china
Foto: Eric_Manzi / pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că faptul că noul coronavirus a fost observat prima dată în Wuhan, China, nu înseamnă totodată că acela este și locul său de origine, relatează cgtn.com.

„Trebuie să ne reamintim că în Wuhan era funcțional un sistem specific de supraveghere menit să identifice focarele de pneumonie atipică”, a declarat Michael Ryan, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Acest sistem se afla acolo cu un anumit scop. Iar faptul că „alarma de incendiu” a fost declanșată acolo nu înseamnă neapărat că acolo boala a trecut de la animale la oameni”, a mai spus el.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis o echipă la Wuhan pentru a afla mai multe lucruri despre originea virusului, precum și mai multe informații despre primele cazuri confirmate.

Studiul epidemiologic încearcă să identifice primele cazuri confirmate și cum au apărut primele focare din Wuhan.

Ce s-a întâmplat cu SARS-CoV-1?

Epidemia de SARS-CoV-1 a izbucnit în Foshan, Provincia Guangdong, China, coronavirusul fiind indentificat pentru prima dată în noiembrie 2002, la un fermier.

Boala provocată de acest coronavirus a primit numele de sindromul respirator acut (SARS).

Al doilea caz a fost al unui bucătar din Heyuan care lucra într-un restaurant din Shenzhen. El avusese contact direct cu animale sălbatice. S-au infectat atât soția sa, cât și două surori ale sale și 7 cadre medicale care l-au îngrijit.

În mai 2003, cercetătorii au prelevat mostre din animalele sălbatice vândute pentru consum în piața din Guangdong și au descoperit că virusul ce provoca SARS era prezent la civetele de palmier (animal arboricol din Asia, unde trăiește în păduri de foioase și mixte cu plantații; civeta este înrudită cu mangusta, dihorul sau cu ratonul).

Ulterior, oamenii de știință chinezi care au studiat coronavirusul au ajuns la concluzia că el provine de la liliecii cu potcoavă ce trăiau în peșteri, și că a ajuns la oameni prin intermediul unei gazde – civetele.

În ceea ce privește virusul SARS-CoV-2, s-au avansat mai multe ipoteze, potrivit cărora el ar proveni de la pangolini sau de la lilieci, însă deocamdată nu se cunoaște cu certitudine animalul de la care a trecut la om.

Foto: Eric_Manzi / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.