O nouă „comoară” istorică descoperită cu un detector de metale

Un pasionat de căutări de comori a descoperit cu un detector de metale un număr de 91 de monede de argint care datează din perioada geto-dacică. Acestea vor ajunge la Muzeul de Istorie din Focșani.

„Comoara” istorică a fost găsită pe islazul comunei Vânători din Vrancea. Potrivit specialiștilor, monedele sunt într-o stare foarte bună, prezintă pe avers capul lui Zeus cu barbă, iar pe revers un cal în mișcare cu o cruce. Au o greutate cuprinsă între 10 și 13 grame. Urmează să se stabilească de când datează.

Cercetătorii de la Muzeul de Istorie din Focșani cred că ar fi vorba de drahme getice de tip „Drumbăveni”. Imită originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea.

Arheologii vrânceni vor face mai multe cercetări în zona în care au fost găsiți banii pentru a afla dacă există posibilitatea ca acolo să fie un sit istoric geto-dacic.

„Poate mai găsim alte artefacte importante. Exemplare din monede vor fi trimise pentru testare și istoricilor din Iași. După efectuarea tuturor expertizelor intenționăm să le propunem pentru a fi clasate în patrimoniul cultural național și să fie prezentate într-o expoziție specială”, a declarat directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu, potrivit Digi24.

În ultimii ani au fost făcute numeroase descoperiri cu detectoarele de metale. Anul trecut, de exemplu, la începutul lunii mai. Un inginer silvic a găsit în Munţii Neamţului o ulcică cu 92 de denari romani imperiali, vechi de 2.000 de ani. Comoara a fost scoasă la lumină de Marius Ioan Irimia, în vârstă de 34 de ani. De profesie inginer silvic, tânărul este pasionat de cercetări arheologice.

Marius Irimia nu este la prima descoperire de acest gen. În urmă cu trei ani el a găsit, tot cu ajutorul unui detector de metale, 279 de denari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, datau din vremea împăraţilor Hadrian, Domițian şi Marcus Aurelius.

Cum poți dormi la cort într-una dintre cele mai frumoase cetăți din România

Nestemata neștiută care strălucește în inima României și oamenii inimoși care au șlefuit-o

Una dintre cele mai importante cetăți medievale a fost redeschisă oficial

 

 

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.