Metoda mai puțin obișnuită prin care un medic îi ajută pe alcoolicii români să scape de viciu

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Un medic psihiatru din Iași își ajută pacienții să scape de dependența de alcool cu ajutorul familiei. El a înființat singurul centru din România specializat în tratarea alcoolicilor cu ajutorul familiei, iar rata de succes este de peste 60%, relatează digi24.ro.

Un român bea în medie 14,4 litri de alcool pur pe an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totodată, unul din 10 români este alcoolic, arată statisticile, iar peste 70% dintre cazurile de violenţă în familie şi peste 50% dintre crime au ca numitor comun alcoolul în exces. Deşi ne aflăm într-o situaţie gravă, în România sunt puţin peste 50 de grupuri de susținere pentru cei care vor să renunţe la acest viciu.

Petre Ladan a început să bea atunci când soţia lui a plecat la muncă în Italia. Responsabilităţile l-au copleşit, iar băutura îi era singură alinare. După mulţi ani de chin pentru familie şi-a dat seama că acest obicei îl distruge şi a ajuns la Centrul de recuperare în alcoolism din Iaşi.

„Era pentru mine ca şi cum ar fi fost aerul. Deci, eu când ieşeam nu vedeam în faţă decât sticla de bere”, a povestit fostul pacient pentru postul de televiziune.

După ce a lucrat într-un institut pentru alcoolici din Italia, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi a pus pe picioare un centru asemănător la Iaşi.

“Am în clubul meu oameni şi familii care nu mai beau de peste 10 ani de zile”

„Alcoolul distruge concentric tot ceea ce ne înconjoară, începând cu familia, prietenii, relaţiile, tot ceea ce ne leagă de comunitate. Cu siguranţă sunteţi familiarizată cu filmele americane, alcoolicii anonimi, care se ridică în picioare, eu sunt George, sunt alcoolic şi începe se vorbească. Aici lucrurile sunt un pic diferite, pentru că vin şi familiile”, a explicat el pentru digi24.ro.

Pacienţii care beneficiază de această metodă trec mai întâi printr-o perioadă de dezintoxicare în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi. Apoi, sunt internaţi pentru o săptămână la Centrul de recuperare în alcoolism. După externare, pacienţii merg o dată pe săptămână la întâlnirile de grup împreună cu familiile lor.

„E o problemă familială, de fapt, alcoolismul, deci rezolvarea se poate găsi cu ajutorul familiei. Cea mai mare bucurie a mea este – şi cea mai mare mulţumire – este să văd familiile fericite”, a mai spus Ovidiu Alexinschi.

Rata de succes a terapiei este de 60%. În ultimii 10 ani, peste 500 de pacienţi au renunţat la băutură datorită medicului Ovidiu Alexinschi: „Am în clubul meu oameni şi familii care nu mai beau de peste 10 ani de zile, de când am deschis clubul, ceea ce cred că e mare lucru. Sunt oameni care şi-au schimbat realmente viaţa, au reuşit să-şi pună pe picioare o mică afacere, şi-au întemeiat familia, merg înainte, acesta e un lucru extraordinar”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Satul uimitor unde fetițele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.