Loc unic în România. Localitatea cu munte, apă, plajă și aer pur

FOTO: Captură Youtube
Vacanțe ieftine în România FOTO: Captură Youtube

Un studiu realizat la începutul anului 2016 a anunțat că există un loc din țară în care cantitatea de ozon este comparabilă cu cea din Alpii elvețieni.

Locul unic din România datorită aerului pur este Colibița, o localitate de pe Valea Bistriței, aflată la o altitudine de 900 de metri, între Munții Bârgău și Munții Călimani. Valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3.

Pe lângă aerul curat pe care îl pot respira turiștii, Colibița mai oferă și locuri de plajă la malul apei lacului de acumulare cu același nume.

În zonă se pot face și excursii, drumeții montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit de păstrăv, clean sau caras. Zona are o reputație turistică istorică. Între 1923 și 1975, Colibița a fost o stațiune balneoclimaterică, însă a fost desființată după ce s-a luat decizia să se facă lacul de acumulare.

Autoritățile locale încearcă să transforme din Colibița într-o stațiune turistică. Deocamdată, poate fi declarată doar stațiune turistică de interes local. Pentru a deveni stațiune de interes național, trebuie să existe un drum rutier modernizat și marcat cu semne de circulație, transport în comun între stațiunea turistică și gară sau autogară, amenajarea și iluminarea locurilor de promenadă, apă curentă și canalizare, precum și un număr de minimum 500 de locuri de cazare în hoteluri și pensiuni.

În urmă cu aproximativ 10 ani, în Colibița erau în jur de 50 de case ale localnicilor. Acum sunt în jur de 400 de case de vacanță, pensiuni și vile. Pe malul lacului a fost construit și un complex turistic, unde o noapte de cazare costă 70 de lei, în timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costă în jur de 450 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy