Lege promulgată! De când avem în magazine cel puțin 51% produse românești

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care obligă hipermarketurile să aibă la raft cel puțin 51% produse românești.  Aceasta va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege prevede: „comercianții – persoane juridice autorizate – au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare.

Excepție fac comercianții cu o cifră de afaceri de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.

Proiectul ar fi însă mai permisiv în lunile de iarnă, atunci când magazinele pot vinde legume și fructe străine într-o proporție de 70%.

Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) spun că „prețurile la raft vor crește, unele rețele ar putea pleca. Toate firmele vor să facă profit, iar dacă nu vor reuși s-ar putea gândi să plece către alte piețe”.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că verifică dacă aceată lege încalcă legislația europeană privind libera circulație a mărfurile pe piața comună.

În Parlament mai este un proiect de lege care prevede ca magazinele care nu expun pe rafturi, la vedere, produse alimentare atestate tradițional în România să primească amenzi între 2.500 și 5.000 de lei.

giphy

 

giphy

 

giphy (1)