Lege. Poți scoate bani de pe card și de la magazin, nu doar de la bancomat

Deputații au adoptat o lege prin care magazinele cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro care acceptă plata cu carduri de debit sau credit să elibereze avansuri numerar de maximum 200 de lei. Tranzacția este asociată retragerii de bani din bancomat.

Magazinele care nu respectă acest lucru ar putea primi amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care au încheiat cu emitenții cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioadă de valabilitate a contractului.

Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului. Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidențiat distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei.

Tranzactiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, o suma care nu poate depăsi 1% din valoarea avansului acordat (…) pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar și pentru alte operațiuni (rest la plata)”, au prevăzut parlamentarii în lege.

Legea mai precizează și ca instituțiile publice să fie obligate să aibă POS-uri. „Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată sunt obligați să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”, se arată în lege, potrivit Hotnews.ro.

De asemenea, s-a mai luat decizia ca firmele care desfășoară comerț cu amănuntul să fie obligate să accepte plata cu cardul dacă au o cifră de afaceri de la 10.000 de euro. Până acum, limita era de 100.000 de euro.

„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit, și cardurile de credit”, se arată în lege.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.