Povestea românului care a fost ales primar în Germania

Stefan Guzu, un român care conduce o comună din Germania (ziarulromanesc.de)
Stefan Guzu, un român care conduce o comună din Germania (ziarulromanesc.de)

Ștefan Guzu s-a născut în România și este polițist în Germania de 20 de ani. A fost ales primar în comuna Ivenack, unde nu are salariu.

Ștefan Guzu s-a născut în comuna bistrițeană Poaina Ilvei, într-o familie cu 13 copii. În 1997 a activat în poliția germană, după ce nu a reușit să fie polițist în România.

În comuna din provincia Macklenburg, aflată în nordul Germaniei, lângă Marea Baltică, este primar peste 900 de oameni, însă face totul din pasiune și nu are sediu.

Ștefan Guzu este căsătorit cu o nemțoaică și lucrează ca șef de tură la poliția autostrăzi. A ajuns primar după ce și-a ajutat niște prieteni pompieri din Ivenack să obțină fonduri pentru o autospecială nouă, iar aceștia l-au propus să conducă localitatea. A fost ales în 2014.

Și el și soția sa, care este consilier local, fac voluntariat la primărie. Ștefan Guzu poate deconta 700 de euro pentru unele cheltuieli, însă nu primește salariu și nu poate face cheltuieli de protocol din banii municipalității.

Printre măsurile luate de Ștefan Guzu se număra montarea de panouri solare și înființarea unui cămin de bătrâni și dezvoltarea unor spații de birouri într-o clădire care era părăsită.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Olimpicii români vor primi burse mai mari. Cu cât cresc premiile oferite de stat?
Elev român, ales în top 10 cei mai buni tineri cercetători de o universitate prestigioasă
O echipă de elevi români, pe podium la cel mai important concurs de robotică din lume