Cel mai mare lac din Delta Dunării, repopulat cu pește

lacul razim
Cetatea Argamum, pe malul Lacului Razim. Foto: MHStudio via Wikimedia Commons

Lacul Razim, cel mai mare lac din Delta Dunării, a fost repopulat cu 24 de milioane de boabe de icre de şalău, relatează digi24.ro.

Potrivit reprezentanţilor Bazei de Cercetare Piscicolă de la Enisala, în cel mult trei ani Lacul Razim va avea din nou foarte mulți pești. Din cauza prădătorilor, mai puţin de 1% din cele 24 de milioane de boabe de icre se vor transforma în peşti de minimum un kilogram şi jumătate.

Specialiștii au instalat 160 de „saltele” în Lacul Razim. Saltelele sunt făcute din răchită pentru a imita mediul natural în care şalăul depune icrele. În trei ani, de aici vor ieşi 80.000 de peşti, adică 120 de tone de pește în valoare de peste două milioane de lei.

Pentru ca surprizele neplăcute să fie cât mai puţine, piscicultorii şi-au luat măsuri de siguranţă.

„Am amplasat nişte ţarcuri din plasă foarte deasă. Au rolul de a împiedica pătrunderea dăunătorilor: peştişori, insecte care deteriorează calitatea sau consumă chiar alevinii care vor ieşi din icre”, a explicat inginerul piscicultor Ştefan Cocia.

La proiectul derulat de Baza de Cercetare Piscicolă de la Enisala lucrează şi pescari care s-au reprofilat, după ce au rămas fără obiectul muncii din cauza pescuitului excesiv. Autoritățile au confirmat că populaţia de şalău scade de la an la an.

„Nu într-un procent îngrijorător, dar acest procent se adună… undeva până în 5%”, a afirmat Simion Lucian, guvernatorul Deltei Dunării, pentru postul de televiziune.

Proiectul de repopulare a Lacului Razim costă aproximativ 150.000 de lei, bani alocaţi de Administraţia Biosferei Deltei Dunării. Icrele provin de la şalău donat de Federaţia Pescarilor. Şalăul este un peşte foarte apreciat şi de gurmanzi, şi de bucătari: carnea e gustoasă şi are puţine oase, iar solzii sunt uşor de curăţat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Românul care a primit o finanţare de 25 de milioane de dolari pentru afacerea lui
Idei de afaceri. Un buzoian a început să facă mici tradiționali, cu banii câștigați în străinătate
Programul Prima fermă pentru tineri, propunerea unor parlamentari pentu Guvern

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.