Programul Prima fermă pentru tineri, propunerea unor parlamentari pentu Guvern

Prima Fermă, o propunere UNPR pentru Guvern

După programul Prima casă și Prima mașină, românii ar putea beneficia de programul Prima fermă.

Parlamentarii UNPR au anunțat că vor iniția programul național Prima fermă, program care își propune să vină în sprijinul Guvernului.

„În 25 martie a fost lansat, de către Guvern, noul PNDR. Practic, s-au pus la dispoziția fermierilor sume de 205 milioane de euro pe mai multe axe. Printre acestea se distinge în mod special proiectul de încurajare pentru tinerii fermieri. Sunt 111 milioane de euro care vor pleca, până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a încuraja tinerii fermieri să-și pornească proiecte. Faptul că după trei săptămâni interesul este relativ scăzut, poate și pentru că nu a fost suficient de bine comunicat către aceștia, inițiem la nivelul partidului nostru, prin parlamentari, dorim să sprijinim Guvernul și să propunem un set de măsuri în vederea dezvoltării unui proiect denumit „Prima fermă”. Deci, așa cum avem „Prima casă”, cum avem „Prima mașină”, este cred momentul să ne gândim foarte serios la ceea ce se întâmplă în agricultura din România”, a declarat deputatul UNPR Valeriu Steriu, citat de agerpres.ro.

Steriu a spus că există probleme mari legate de structură, în condițiile în care cifrele spun că peste 37% dintre fermieri sunt mai vârstnici de 65 de ani, că există 3,8 milioane de exploatații, iar 74% din terenul lucrat în România se lucrează pe suprafețe mai mici de 2 hectare.

„Ne dăm seama că sunt niște probleme mari legate de structură. Avem acești bani, e păcat să-i risipim, este păcat să nu-i folosim într-un mod constructiv. Și atunci ne propunem ca, împreună cu băncile, dar și cu instituțiile financiare nebancare, pentru că sincer acestea au fost mult mai prezente în viața agricolă în ultimii ani (…), să sprijinim achiziția de terenuri. Fondurile de garantare vin alături de bănci să ofere garanția necesară tinerilor fermieri. Agenția pentru finanțarea investițiilor rurale, cea care derulează banii în subordinea Ministerului Agriculturii, este cea care a lansat acest PNDR actual și care are monitorizarea depunerii de proiecte. (…) Această birocrație generează în final riscul foarte mare pentru a cădea pe lângă, o eroare se poate petrece, și ceea ce înseamnă astăzi supraveghere a fondurilor europene mai degrabă descurajează utilizarea acestora. Tocmai de aceea susținem nevoia unuia astfel de proiect. ‘Prima fermă’ trebuie să fie un proiect național prin care să vedem poate în primul an câteva sute, poate chiar mii de tineri pornind o activitate care în doi sau în trei ani va fi cu siguranță o activitate care va contribui semnificativ la Produsul Intern Brut”, a explicat deputatul UNPR.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Oamenii care ridică România rurală. Cum ajunge bunăstarea în satele sărace

Satul fără locuitori. Timp de 20 de ani, acolo a trăit un singur cuplu