Factori motivanți care pot susține reîntoarcerea sustenabilă a angajaților la birou

Sursă foto: Rawpixel.com/ Shutterstock

După mai bine de un an în care modul de raportare a oamenilor la muncă a fost diferit de ceea ce cunoscuseră anterior, angajații au început să se întoarcă la birouri, pe măsură ce restricțiile impuse de autorități, în contextul pandemiei de Covid-19, au fost ridicate.

 

Organizațiile din toate industriile au fost și sunt nevoite să adopte măsuri suplimentare pentru ca angajații să se simtă în siguranță la locul de muncă. După o lungă perioadă în care și-au desfășurat activitatea de acasă, oamenii au nevoie de un timp de reacomodare la munca de birou și au nevoie să știe că bunăstarea lor este prioritară.

 

Astfel, businessurile ar trebui să țină cont de câțiva factori care să susțină reîntoarcerea sustenabilă a angajaților la birou.

Un mediu de lucru care oferă siguranță

Reîntoarcerea în comunitate, după o perioadă în care izolarea autoimpusă acasă i-a făcut să se simtă în siguranță, ar putea să le creeze stări de anxietate unor angajați. De aceea, un mediu de lucru care oferă o siguranță sporită la amenințările de tip patogen se numără printre factorii motivanți care susțin reîntoarcerea sustenabilă a angajaților la birou. Germenii se pot răspândi ușor pe suprafețe mari, motiv pentru care dezinfectarea spațiului de lucru, pentru a împiedica înmulțirea și împrăștierea acestora, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru organizațiile care pun accent pe bunăstarea angajaților.

 

O soluție pentru un mediu de lucru mai sănătos este IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru clădiri ce conține peste 130 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale menite să îmbunătățească reziliența spațiilor interioare în fața riscurilor pentru sănătate.

Un mediu de lucru care permite recreerea

Pentru a fi mai productivi și mai binedispuși, angajații au nevoie și de momente de recreere în timpul programului de lucru. Opt ore într-un spațiu închis poate fi obositor pentru cei mai mulți oamenii, de aceea organizațiile ar trebui să ia în calcul implementarea unor facilități care să contribuie la bunăstarea personalului.

 

În primul rând, spațiile de relaxare în aer liber sunt utile pentru recreerea angajaților. Amenajarea unei grădini pe acoperișul clădirii de birouri ori a unui părculeț în fața acesteia reprezintă o soluție eficientă, pentru ca angajații să se bucure de lumina naturală, să respire aer proaspăt și să se relaxeze în pauze.

 

Pe de altă parte, nu trebuie neglijat nici confortul angajaților. Deși în România conceptul de spa & wellness nu este atât de bine conturat, în marile organizații internaționale angajații se bucură de astfel de facilități la locul de muncă. În special în companiile unde munca personalului implică mult stres, un spațiu de spa & wellness le oferă șansa de a se odihni și relaxa pentru scurte perioade de timp, pentru ca mai apoi să își poată relua activitatea cu mai mult spor și creativitate.

Un mediu de lucru axat pe nevoile angajaților

Spațiile de birouri care se află în apropierea mijloacelor de transport în comun și care oferă locuri de parcare pentru mașini sau biciclete este preferat de angajați. Astfel, ei nu își vor mai face probleme în privința timpului pe care îl pot pierde încercând să găsească un loc de parcare ori pentru identificarea unor soluții de transport accesibile și rapide pentru a ajunge la locul de muncă.

 

O altă facilitate pe care angajatorii o pot oferi personalului, pentru ca aceștia să se simtă motivați să vină la serviciu fără să se teamă de riscurile sanitare, este decontarea carburantului – pentru cei care au mașini personale – sau a transportului destinat unui grup mic de pasageri.

 

Nu în ultimul rând, companiile ar trebui să pună accent pe empatie. Angajații pot avea anxietăți bine întemeiate în legătură cu ce presupune, pentru ei și familiile lor, revenirea la birou. Punând accentul pe siguranță, bunăstare, transparență și empatie, organizațiile pot susține reîntoarcerea sustenabilă a angajaților la birou.

 

Sursă foto: Rawpixel.com/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.