Eclipsă totală de Soare. Unde se văd eclipsele din următorii 30 de ani

eclipsă totală de soare
Foto: Natarajanganesan / Wikipedia.org

În acest articol încercăm să explicăm pe înțelesul oricui ce este o eclipsă de Soare, dar și o eclipsă totală de Soare.

O eclipsă solară se produce atunci când Luna se află între Soare și Pământ, iar discul ei blochează lumina care ajunge de la Soare la Pământ. Acest eveniment se întâmplă numai atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate.

O eclipsă totală de Soare are loc atunci când discul solar este acoperit complet de Lună. În eclipsele parțiale, doar o parte din discul solar este acoperit.

Dacă Luna ar avea o orbită perfect circulară în jurul Pământului, puțin mai aproape de Terra, și în același plan orbital, s-ar produce eclipse totale de Soare la fiecare Lună Nouă, potrivit Wikipedia.org.

Scurtă paranteză – Ce este Luna Nouă?

 

Luna Nouă este una dintre fazele Lunii. La Luna Nouă, satelitul natural al Pământului se interpune între Terra și Soare, iar discul său (partea vizibilă dinspre Pământ) se află complet în umbră, astfel încât nu poate fi văzut. Luna Nouă poate fi considerată „opusul” Lunii Pline, când discul satelitului este iluminat în procent de 100% de către Soare.

Când se produce o eclipsă totală de Soare?

 

Revenind la eclipsele solare, deoarece orbita Lunii este înclinată la peste 5 grade față de orbita Pământului în jurul Soarelui, umbra ei de obicei ratează Pământul, conform Wikipedia.org.

De asemenea, orbita eliptică a Lunii poartă satelitul Pământului de multe ori destul de departe de Terra, astfel încât mărimea aparentă a Lunii pe cer nu este suficientă pentru a acoperi complet discul Solar.

Astfel, într-un an se produc maximum 2-5 eclipse de Soare, și maximum două dintre ele pot fi eclipse totale de Soare, mai arată sursa citată.

Frica de eclipsă

 

Deși o eclipsă totală de Soare este un fenomen natural, de-a lungul istoriei astfel de evenimente au fost atribuite unor cauze supranaturale sau au fost considerate semne de rău augur. Chiar și la eclipsa totală din 1999, vizibilă de pe teritoriul României, au existat destule persoane care au crezut că eclipsa va aduce sfârșitul lumii, iar teoriile legate de o eventuală Apocalipsă au proliferat în acea perioadă.

Într-adevăr, pentru cei care nu știu cum se produce acest eveniment astronomic, o eclipsă totală de Soare poate părea înfricoșătoare deoarece Soarele pare să dispară în timpul zilei, iar cerul se întunecă în doar câteva minute.

Este foarte important de menționat că o eclipsă de Soare poate fi periculoasă, însă acest lucru nu are legătură cu supranaturalul. Mai exact, cei care se uită direct la Soare în timpul unei eclipse riscă să orbească. Este nevoie de ochelari de protecție speciali sau de alte echipamente care să permită observarea unei eclipse (telescop etc).

Cât durează o eclipsă totală de Soare

 

O eclipsă totală de Soare poate dura chiar și două ore, însă faza de totalitate nu poate dura mai mult de 7 minute și jumătate, oriunde pe Pământ.

Cea mai lungă durată a unei eclipse totale de Soare ce a fost calculată până acum este cea a eclipsei care va avea loc pe 16 iulie 2186, faza sa de totalitate urmând să fie în nordul Guyanei de 7 minute și 29 de secunde.

Iată unde vor avea loc eclipsele totale de Soare din următorii 30 de ani (unde va fi vizibilă faza de totalitate):

 

14 decembrie 2020; Faza totală vizibilă în sudul statelor Chile și Argentina, Kiribati, Polinezia

4 decembrie 2021; Faza totală vizibilă în Antarctica

8 aprilie 2024; Faza totală vizibilă în centrul și nord-estul Mexicului, Statele Unite ale Americii, estul Canadei

12 august 2026; Faza totală vizibilă în zona arctică, Groenlanda, Islanda, Spania, nord-estul Portugaliei

2 august 2027; Faza totală vizibilă în Maroc, Spania, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Arabia Saudită, Yemen, Somalia

22 iulie 2028; Faza totală vizibilă în Australia, Noua Zeelandă

25 noiembrie 2030; Faza totală vizibilă în Botswana, Africa de Sud, Australia

30 martie 2033; Faza totală vizibilă în estul Rusiei și Alaska

20 martie 2034; Faza totală vizibilă în Nigeria, Camerun, Ciad, Sudan, Egipt, Arabia Saudită, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, China

2 septembrie 2035; Faza totală vizibilă în China, cele două Corei, Japonia, Oceanul Pacific

13 iulie 2037; Faza totală vizibilă în Australia, Noua Zeelandă

26 decembrie 2038; Faza totală vizibilă în Australia, Noua Zeelandă, Pacificul de Sud

Eclipsă totală de Soare – lista eclipselor totale din următorii 30 de ani

 

15 decembrie 2039; Faza totală vizibilă în Antarctica

30 aprilie 2041; Faza totală vizibilă în Angola, Republica Congo, Uganda, Kenya, Somalia

20 aprilie 2042; Faza totală vizibilă în Malaezia, Indonezia, Filipine, Pacificul de Nord

9 aprilie 2043; Faza totală vizibilă în nord-estul Rusiei

23 august 2044; Faza totală vizibilă în Groenlanda, nord-vestul, vestul și nordul Canadei, și nordul SUA

12 august 2045; Faza totală vizibilă în sudul SUA, Haiti, Republica Dominicană, Venezuela, Guyana, Guyana Franceză, Suriname, Brazilia

2 august 2046; Faza totală vizibilă în Brazilia, Angola, estul Namibiei, Botswana, Africa de Sud, Swaziland, sudul Mozambicului

5 decembrie 2048; Faza totală vizibilă în Chile, Argentina, Namibia, Botswana

Foto: Natarajanganesan / Wikipedia.org

V-ar putea interesa și:

Locuri de vizitat primăvara în România

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Ce este lumina

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Materia întunecată

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.