De ce este absolut obligatoriu să îți dai cu cremă de protecție solară în avion

avion pasageri
Foto: OrnaW / pixabay.com

Un clip care subliniază pericolul de a nu folosi cremă de protecție solară în avion s-a viralizat pe TikTok, unde a strâns peste 1,8 milioane de vizualizări, relatează Newsweek.com.

Videoclipul a fost distribuit pe contul medicului dermatolog Joyce Park, care a fondat Skin Refinery, o clinică dermatologică virtuală.

Mesajul care însoțea clipul era următorul: „Lecția de dermatologie #21: Când afli că piloții au o incidență de 2 ori mai mare de a face melanom [al treilea cel mai comun tip de cancer de piele] și că este absolut obligatoriu să folosești cremă de protecție solară în avioane sau să ții obloanele ferestrelor închise.”

Mesajul continua: „în timpul unui zbor în cabină de 56 de minute, la o altitudine de 9.000 de metri, primești aceeași cantitate de radiații ultraviolete precum în timpul unei ședințe de bronzare de 20 de minute.”

Textul face referire la un studiu din 2015 publicat în jurnalul științific „JAMA Dermatology”. Potrivit studiului, în rândul piloților și însoțitorilor de bord incidența melanomului este de 2 ori mai mare decât în cazul populației generale.

avion piloți
Foto: StockSnap / pixabay.com

Medicul Jaimie DeRosa, specializat în chirurgie plastică reconstructivă, a explicat că este important să folosim cremă de protecție solară deoarece cu cât ne aflăm la o altitudine mai mare, cu atât atmosfera este mai rarefiată.

„Atmosfera ajută la răspândirea razelor ultraviolete periculoase, așa că pe măsură ce atmosfera se rarefiază, această protecție scade, iar razele ultraviolete sunt mai puternice și mai periculoase”, a spus DeRosa.

@teawithmd Let’s talk about airplane ✈️ skin care! Today I am just covering INCREASED exposure to UV radiation in the plane. A research study in JAMA DERM from 2015 measured amount of UV radiation in airplane cockpits during flight and compared them to UVA carcinogenic affective doses in tanning beds. Turns out you get a heck of a lot of UV exposure as a pilot. When we’re sitting in the back, make sure to wear sunscreen or keep your window shut to reduce exposure to UVA during your flight. After all, you don’t want 1/2 of your face getting more sun ☀️ damage than the other! The more you know! Sources in comments #dermatologylesson #dermbypark #airplaneskincare #sunscreen #melanoma #inflightskincare ♬ original sound – random.shii089

„Și mai multe raze ultraviolete de tip UVA sunt reflectate când avionul zboară pe deasupra unor nori groși sau a zăpezii. Ferestrele blochează razele UVB, dar nu și UVA”, se mai arăta în mesajul de pe TikTok.

Sunt 3 categorii principale de radiație ultravioletă: UVA, UVB și UVC. Radiația UVC este absorbită de stratul de ozon din jurul Pământului și nu reprezintă un pericol prea mare, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC).

În schimb, cea mai mare parte a radiației UVB este absorbită de stratul de ozon, însă o parte reușește să treacă. Iar radiația UVA nu este absorbită deloc.

Radiația UVA este mai slabă decât UVB, dar „pătrunde mai adânc în piele și este constantă pe parcursul anului”, mai notează CDC.

Radiația ultravioletă poate ajunge la tine și în zilele răcoroase și se reflectă de pe suprafețe precum apa, cimentul sau zăpada.

Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt cauzate de expunerea îndelungată la raze ultraviolete. Dintre toate tipurile de cancer de piele, melanomul cauzează cele mai multe decese deoarece are tendința de a se răspândi și în alte părți ale corpului, inclusiv la organe vitale.

Foto: OrnaW / StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.