De ce a câștigat Donald Trump? Cinci motive ale unei victorii care a surprins lumea

Donald Trump nu are un start de mandat strălucit la Casa Albă (Facebook)
Donald Trump nu are un start de mandat strălucit la Casa Albă (Facebook)

Republicanul Donald Trump, un candidat fără experiență în lumea politică, a dat peste cap toate calculele și sondajele de opinie, care dădeau drept sigură o victorie a democratei Hillary Clinton, și a câștigat lupta pentru Casa Albă.

Donald John Trump are 70 de ani. Omul de afaceri american a reușit să câștige alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, scrie Washington Post, învingând-o clar pe Hillary Clinton, marea favorită a sondajelor. Trump și-a adjudecat susținerea a peste 270 de electori, în urma unor victorii suprinzătoare în unele state pe care Hillary Clinton (69 de ani) părea că și le asigurase.

Potrivit exit-poll-urilor realizate de CNN, Donald Trump a obținut cu peste un milion de voturi mai mult decât propunerea democrată pentru Casa Albă. Peste 56,5 milioane de americani au votat pentru Trump, după numărarea a 87% dintre sufragii.

Trump a atras voturile majorității bărbaților (53%), în timp ce Clinton a fost preferată de femei (54%).

Cu toate că femeile votează, de obicei, în număr mai mare decât bărbații, de această dată nu au ieșit în număr extrem de mare la vot, cu toate că aveau șansa să aleagă prima femeie președinte din istoria Statelor Unite ale Americii.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au votat în masă pentru Hillary Clinton, care a atras 55% dintre voturi, în timp ce Donald Trump a câștigat alegerile, fiind susșinut de americanii cu vârste de peste 45 de ani, fiind ales de 53% dintre aceștia.

Statisticile, care contrazic clar opiniile alegătorilor înainte de vot, arată că americanii sunt nemulțumiți și au votat împotriva sistemului politic tradițional. Cu toate că discursul politic al candidatului republican a fost unul foarte controversat, americanii l-au preferat pe Trump, în dauna doamnei Clinton, care nu a reușit să convingă electoratul.

Donald Trump a fost preferat de populația albă a SUA, în timp ce Hillary Clinton a primit mai puține voturi decât se aștepta în rândul votanților non-albi (doar 54%, față de 61% cât obținuse democratul Barack Obama cu patru ani în urmă).

Hillary Clinton a câștigat clar în California, New York, New Jersey, Illinois, Massachusetts, Maryland, Washington, Connecticut, Oregon, Rhode Island, Hawaii, Districtul Columbia, Vermont și Delaware, cât și în New Mexico, Nevada, Colorado și Virgina.

De celalată parte, Donald Trump a reușit victorii importante în Florida, Ohio, Carolina de Nord și Pennsylvania – state-cheie, care l-au propulsat surpinzător către Casa Albă. Majoritatea statelor din centrul țării au votat, cum era de așteptat, pentru candidatul republican.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.